Merk je dat je soms in paniek raakt? Je handen beginnen te zweten, je ademhaling wordt oppervlakkiger, je begint te trillen,.... Paniek is sterk gelinkt aan de emoties die je voelt. Vaak ervaar je een paniekaanval ten gevolge van angst of stress, die reeds een bepaalde tijd aanhoudt. Een paniekaanval kan een angstaanjagende ervaring op zich zijn, omdat je vaak het gevoel van controle over je lichaam en geest verliest. Je lijkt niet langer je ademhaling en andere functies te kunnen controleren. Bovendien is het mogelijk dat je als het ware als een andere persoon neerkijkt op wat er allemaal aan het gebeuren is. Dit fenomeen wordt depersonalisatie genoemd.

Paniek? De symptomen!

Zoals eerder gezegd is een paniekaanval een uiting van langdurige stress of angst, waarbij meerdere symptomen zich kunnen voordoen. Ten eerste zijn er de lichamelijke symptomen. Deze omvatten het verwijden van de pupillen, het versnellen van de hartslag, het oppervlakkiger ademhalen, beginnen zweten, opspanning van de spieren. Je lichaam gaat je in deze fase dus eigenlijk voorbereiden om te reageren op een angstprikkel, zodat je bijvoorbeeld sneller kan gaan lopen van een gevaarlijk dier.

Daarnaast is er ook het psychologische aspect. Vaak hebben mensen het gevoel controle te verliezen, gescheiden te worden van hun lichaam, maar ook van wat er echt aan het gebeuren is. Dit laatste noemt men derealisatie. De samenkomst van lichamelijke en psychologische factoren kan er voor zorgen dat het beleven van paniek een erg intense ervaring is, dat op zijn beurt een nieuwe paniekaanval kan uitlokken. Op deze manier ontstaat er een soort vicieuze cirkel van paniek.

Paniek? De behandeling?

Het is mogelijk dat je één enkele paniekaanval ervaart en vervolgens 'verlost' bent van volgende paniekaanvallen zonder noodzakelijk therapie te volgen. Dit is echter zelden het geval. Zoals eerder vermeld, ontstaat er namelijk vaak een vicieuze cirkel van angst, waardoor angst voor angst op zijn beurt angst uitlokt, wat het aantal paniekaanvallen drastisch kan verhogen.

Mijn Kwartier kan je helpen deze vicieuze cirkel te doorbreken! Het programma werd ontwikkeld door artsen en psychologen en baseert zich op cognitieve gedragstherapeutische en oplossingsgerichte technieken om je op die manier:

  1. Te informeren omtrent wat angst en paniek nu exact inhoudt en wat het met je lichaam en geest doet
  2. Te leren hoe je ongewenste gewoontes, gelinkt aan angst en paniekaanvallen, kan vervangen door gewenste gewoontes om zo paniekaanvallen af te bouwen
  3. Te leren aan hervalpreventie te doen, om zo angst en paniekaanvallen in de toekomst minder kans te geven.

Paniek? Doe hier de test!

Wil je graag weten in welke mate paniek, angst en stress je dagelijks functioneren verstoren? Doe dan hier de gratis angst test!