Hoe herken ik een paniekaanval?

Een paniekaanval is een moment van intense angst of gevoel van onbehagen dat zeer snel opkomt en een aantal van volgende symptomen of tekens vertoont:

  • hartkloppingen of een bonzend hart of versnelde hartslag,
  • beven of trillen
  • een onaangenaam gevoel of pijn op de borst
  • buikklachten of misselijkheid
  • duizeligheid, een gevoel van onvastheid of ijl licht hoofd of een flauwtegevoel
  • angst de zelfbeheersing te verliezen of gek te worden
  • angst om dood te gaan
  • verdoofde tintelende gevoelens of ook paresthesiën genaamd
  • koude rillingen of opvliegers
  • transpireren of zweten
  • een gevoel van verstikking of ademnood
  • fel naar adem snakken

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een hevig moment van angst met o.a. de hierboven genoemde symptomen. Zoals elke vorm van angst is ook de paniekaanval een specifieke uiting van stress. Of deze stress een fysische of psychische oorzaak heeft, kan enkel je arts bepalen. Dus spreek er zeker over met je arts.

In de meeste gevallen in onze westerse maatschappij speelt mentale stress een grote rol, maar bepaalde ziekten zoals bv. hyperthyroïdie of een te actieve schildklier kunnen ook de oorzaak zijn. In dit laatste geval is natuurlijk de medische klinische behandeling de hoofdbehandeling en zijn stressbeheersingstechnieken hoogstens een nuttige aanvulling.

Hoe behandel je een paniekaanval?

Nadat je fysische oorzaken met je arts hebt uitgesloten en eventueel behandeld, is het leren omgaan met je stress en je paniekaanvallen de volgende stap.

1. Stressmanagement

Algemeen stressmanagement om je basisstress te verminderen is zeker een nuttige en noodzakelijke voorwaarde om lange termijnsucces te garanderen. Dit kan je doen met behulp van je arts, of een psycholoog of een psychotherapeut of in veel gevallen door je in te schrijven op een degelijk online zelfhulpprogramma om je stress te leren beheersen.

2. Antipiekermethode

Daarnaast is het over het algemeen aan te raden specifieke antipiekermethodes of relaxatietechnieken aan te leren zodat je een opkomende aanval tijdig kan leren herkennen en onderbreken voor hij volledig doorkomt. Die kan je leren bij een hypnotherapeut, een oplossingsgerichte therapeut of ook in bepaalde online zelfhulpprogramma's die deze mee ingebouwd hebben.

3. Cognitieve Gedragstherapie

Vervolgens kan het nuttig zijn ook te leren je negatieve gedachten te herkennen die soms onbewust aanwezig zijn en de paniekaanval kunnen uitlokken. Dit is de expertise van de cognitieve gedragstherapeut of de oplossingsgerichte therapeut, en de betere online zelfhulpprogramma's bieden dit ook aan.

Er bestaan natuurlijk nog tientallen andere methodes zoals EMDR en hypnose of zelfhypnose die goed kunnen helpen.

Zelftest bij angst en paniek

Wil je weten in welke mate stress, spanning, angst of zelfs depressieve gevoelens meespelen in je paniekaanvallen, dan kan je dat eenvoudig testen door een eenvoudige test van 21 korte vraagjes in te vullen.

Dr. Paul Koeck