Burn-out is een psychische stoornis waarbij je een gevoel ervaart van totale uitputting. Waar ligt de grens tussen gewoon stress ervaren en totale uitputting? Wanneer zijn we tijdelijk uitgeblust en wanneer moeten we ons echt zorgen beginnen te maken?

Wat is burn-out?

Burn-out is vaak de eindhalte van jarenlange uitputting op het werk. Er komt steeds extra werk bij en we weten niet meer goed hoe om te gaan met al deze werkdruk. Mensen die burn-out ervaren zijn vaak mensen die zich met hart en ziel wijden aan hun werk. Ze houden er dus van dat alles gedaan is en alles in orde is. In veel gevallen komen zij echter na een tijdje te weten dat dit niet langer mogelijk is, omdat de werkbelasting te groot wordt of omdat zij hier niet hetgeen dat ze hadden verwacht voor terugkrijgen. Vaak hebben deze mensen ook het gevoel dat het allemaal voor niets is geweest. Na een tijdje vragen ze zich vaak ook af waarom ze het nog allemaal doen. Desondanks blijft hun stressniveau hoog en proberen zij zich telkens verder te pushen in de hoop toch al het werk gedaan te krijgen of toch die beloning te krijgen waarop ze hadden gehoopt. Als dit na een tijdje te ver gaat, kunnen we spreken van een burn-out.

Op dat moment heb je zowel je lichaam als geest te ver gepusht en geven ze beiden het signaal niet meer verder te kunnen. Zelfs het kleinste ding is te veel gevraagd. Vaak wordt je in dit stadium ook emotioneel om de kleinste dingen, omdat je zo uitgeput bent. Zowel je lichaam als geest heeft dringend rust nodig.

Kan een burn-out alleen ontstaan in werkcontext?

Er burn-out kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het hoeft dus niet altijd werkdruk of -belasting te zijn die de burn-out uitlokt. Het kan ook ontstaan door druk van thuis uit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een moeder die het huishouden en de zorg voor de kinderen volledig op zich neemt na een tijdje vermoeid en uitgeblust geraakt. Meestal is burn-out echter wel gelinkt met werkdruk en/of -belasting.

Ervaren alleen 'zwakke' mensen een burn-out?

Burn-out wordt vaak met zwakte gelinkt. Zo krijgen mensen met een burn-out vaak met bepaalde vooroordelen te maken die in sommige gevallen zelfs kunnen leiden tot discriminatie. Doorgaans praten mensen met een burn-out niet graag over hun burn-out, omdat het als een soort zwakte gezien wordt. Vaak hebben ze het gevoel dat er 'iets mis is met hen'.

Het tegendeel is echter waar. Mensen die een burn-out ervaren zijn vaak erg plichtsgetrouw en perfectionistisch. Ze krijgen veel gedaan en kunnen ook veel werk verzetten. Deze mensen leggen de lat ook telkens dat trapje hoger voor zichzelf, om zo meer te kunnen presteren of een nieuw doel te kunnen nastreven. Het kan dan echter na een tijdje voorkomen dat deze lat net iets te hoog ligt of dat je net iets te perfectionistisch het werk wil afronden. Dit kan zich na een tijdje opstapelen en eventueel een burn-out veroorzaken.

Test je burn-out!

Als je wil weten of jij kans hebt op het ervaren van burn-out symptomen, doe dan hier onze gratis burn-out test! Deze test kan je vertellen in welke mate jij uitgeblust bent en/of burn-out symptomen ervaart.