Depressie bij jongeren is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Als je in de puberteit zit, ga je door veel emoties door. Je leert jezelf kennen, je identiteit vormen,... Kortom, er gebeurt veel op korte tijd.

Het is niet abnormaal dat deze veranderingen en het omgaan met deze veranderingen soms ingrijpende gebeurtenissen kunnen zijn in je leven. Het is natuurlijk dat je niet altijd weet hoe met veranderingen omgaan in de puberteit. Soms kunnen deze veranderingen of andere ingrijpende gebeurtenissen bijdragen tot het ontstaan van depressie bij jongeren.

Depressie bij jongeren? Wat zijn de symptomen?

Als je in de puberteit zit, gaan er veel emoties door je heen en weet je deze niet altijd te plaatsen. Zo kan het zijn dat je periodes hebt, waarin je triest bent of het moeilijk hebt met bepaalde dingen. Wanneer wordt er nu echt gesproken over een depressie. We spreken over een depressie als deze sombere gevoelens je leven overheersen en je geen andere emoties ervaart voor minstens twee weken.

Dit wil zeggen dat je dus zo goed als geen vreugde ervaart tijdens depressieve periodes. Je kan je wel eens sip voelen, maar als er dan iets leuk gebeurt, kan je weer lachen. Bij depressie is dit niet zo. Je voelt je voortdurend somber en dit gevoel overheerst ook je leven.

 

Depressie bij jongeren vs. depressie bij volwassenen?

Depressie bij jongeren heeft dezelfde symptomen als bijvoorbeeld depressie bij volwassenen, maar toch kan je hier kleine verschillen bemerken. Zo komt er bijvoorbeeld meer depressie bij jongeren voor als depressie bij volwassenen. Vooral in de puberteit gaat er veel door je heen en kan het zijn dat je niet altijd weet hoe omgaan met deze gevoelens.

Daarenboven is de kans ook groter dat je lichamelijke gevolgen zal ondervinden bij depressie bij jongeren. Omdat je lichaam kwetsbaarder is dan dat van volwassenen, is de kans ook groter dat een depressie bij jongeren een invloed zal hebben op je lichaam.

Meest voorkomende lichamelijke klachten bij depressie bij jongeren zijn:

  • Maagproblemen
  • Hoofdpijn en migraine
  • Spierspijn

Vooral bij meisjes kan depressie bij jongeren een invloed hebben op het ontstaan van migraine. Door het piekergedrag, dat een symptoom is van depressie bij jongeren, kan het zijn dat je hersenen overbelast worden en je dus hier lichamelijke kwaaltjes kan ontwikkelen. Meisjes zijn in deze periode vatbaarder voor het ontstaan van migraine.

Depressie bij jongeren? Hoe pak ik depressie bij jongeren aan?

Het is niet gemakkelijk om als jongere de stap te zetten naar een hulpverlening. Je weet niet waar je terecht kan voor een behandeling bij depressie bij jongeren en daarenboven moeten je ouders vaak betrokken worden in deze behandeling. Daarom is het vaak moeilijk als jongere om je aan te zetten tot het zoeken van hulp.

Hier kan het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier je bij helpen. Het ondersteunt je in het aanpakken van depressie bij jongeren door zijn therapeutische technieken en dagelijkse reflectiemomenten. Het begeleidt je dagelijks van thuis uit veranderingen en negatieve gebeurtenissen een plaatst te geven. Daarenboven helpt het je ontdekken wat jij persoonlijk kan doen om jouw doelen efficiënter te bereiken, zodat depressie bij jongeren geen kans heeft om terug te komen. Herval preventie bij depressie bij jongeren is namelijk zeer belangrijk.

Depressie bij jongeren? Doe de depressie test!

Wil je weten of er sprake kan zijn van depressie symptomen of een depressie bij jongeren? Doe dan hier onze gratis depressie test!