Wanneer heb je een depressie?

Het is niet gemakkelijk om een depressie te herkennen. Bovendien valt depressie moeilijk te onderscheiden van sommige 'normale' levensfasen, waarbij je je niet altijd zelfzeker voelt. Een ervaren hulpverlener kan vaak snel vaststellen of je al dan niet aan een depressie lijdt. Daarnaast is het ook nuttig dat je zelfs alarmsignalen leert herkennen. In dit artikel sommen we de meest voorkomende alarmsignalen van depressie op.

Hoe herken je een depressie?

Depressie is vaak moeilijk te herkennen, omdat het zich op verschillende manieren kan uiten. Het komt bovendien vaak voor dat verschillende symptomen uit verschillende uitingsvormen zich uiten bij één dezelfde persoon. Ondanks we spreken van verschillende uitingsvormen spreken we nog niet van verschillende ziekten. Depressie dient als eerste gezien te worden als een hoofdziekte, die een range van uitingsvormen bevat.

Depressie uit zich vaak op 3 manieren: op de psychische manier, de fysieke manier en de sociale manier.

Depressie? Hoe uit depressie zich psychisch?

Als we spreken van psychische symptomen van depressie, spreken we over zowel een storing van de denkprocessen als van de emotionele processen. Bij een depressie zal je dus merken dat je:

  • Neerslachtiger wordt
  • Somber bent over de toekomst
  • Je geen initiatief meer toont
  • Liefst de hele dag in bed blijft liggen

Dit zijn dus de gevoelsmatige aspecten van depressie. Bovendien heeft depressie een invloed op cognitieve processen zoals geheugen, concentratie en stress. Je zal merken dat je moeilijkheden met je geheugen en concentratie begint te ervaren. Bovendien hebben mensen met depressie meer last van stress, wat je brein extra uitput.

Depressie? Hoe uit depressie zich fysisch?

Depressie kan een invloed hebben op je lichaam. Veel mensen met depressie beginnen allerlei kwaaltjes te ervaren. Stress kan er namelijk voor zorgen dat spieren beginnen op te spannen, waardoor spierpijn kan ontstaan. Door de aanhoudende vermoeidheid ben je daarnaast ook kwetsbaarder voor ziekten. Je immuunsysteem verzwakt en je voelt je in het algemeen ook zwakker.

Depressie? Hoe uit depressie zich sociaal?

Als je geen zin hebt om uit bed te komen, ga je natuurlijk ook niet de eerste zijn, die staat te springen om iets met vrienden te gaan doen. Mensen met depressie hebben vaak last van isolement, wat tot meer depressieve gevoelens kan leiden. Vaak hebben mensen met depressie ook niet het gevoel begrepen te worden, dus doe je liever geen moeite om je gevoelens uit te leggen uit schrik voor afwijzing. Ook dit werkt isolerend.

De oplossing tegen depressie?

Er bestaan verschillende manieren om depressie aan te pakken. Wat we wel dienen op te merken is dat het nuttig is depressie actief aan te pakken. Het is een problematiek, die niet zomaar verdwijnt. Depressie is vaak diepgeworteld en vraagt daarom ook een actievere behandeling.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat mensen met depressie van thuis uit behandelt. Het programma werd ontwikkeld door artsen en psychologen en baseert zich op therapeutische technieken. Volgens recent onderzoek voelt de gemiddelde deelnemer zich na 3 weken 40% gelukkiger.

Test je depressie symptomen!

Wil je graag weten in welk stadium jouw depressie gevorderd is? Leg dan hier de gratis depressie test af!