Als we spreken van migraine, spreken we van een hersenziekte. Migraine staat bekend als een fysische ziekte, die regelmatig tot heftige aanvallen van hoofdpijn kan leiden. De hoofdpijn die wordt ervaren in het geval van een migraineaanval is meestal eenzijdig en wordt ervaren als bonzend. Naast hoofdpijn lokt een migraineaanval nog andere symptomen uit. Misselijkheid en duizeligheid zijn daar vaak voorkomende symptomen van.

Wat kan migraine uitlokken?

Er bestaan verschillende risicofactoren en oorzaken van een migraineaanval. Zelfs de meest ondenkbare activiteiten kunnen leiden tot migraine. Zo komt een migraineaanval vaak voor na het sporten. Migraine gaat gepaard met een gevoelige bloedsomloop. Tijdens het sporten wordt er veel van het lichaam gevraagd, wat de bloedsomloop tijdelijk uit evenwicht kan brengen. Omdat iemand met migraine sterk onderhevig is aan deze schommelingen, is de kans groot dat als je intensief gaat sporten je daarna een migraineaanval kan ervaren.

Naast sporten zij bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen uitlokkend. Zo kunnen bananen, tomaten en chocolade een migraineaanval uitlokken.

Een van de belangrijkste oorzaken van een migraineaanval is echter stress. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je spieren opspannen en je bloedsomloop verstoord geraakt. De kleinste verstoring kan bij iemand met migraine een migraineaanval veroorzaken. Stress kan dus een grote invloed hebben op het ervaren van een migraineaanval.

Hoe lang duurt een migraineaanval?

Als je geen medicatie neemt, duurt een migraineaanval meestal tussen de 4 en 72 uur. Zowel de frequentie als de duur van de migraineaanval kan verminderen bij inname van medicatie of bij het volgen van een ander soort behandeling. Volgens de medische diagnose mogen we niet spreken van migraine als de migraineaanval korter is dan 4 uur.

Is migraine een fysische ziekte?

Migraine is inderdaad een fysische ziekte. Een migraineaanval wordt veroorzaakt door een fysische verstoring, met als gevolg een migraineaanval. Wat echter wel dient opgemerkt te worden is dat er verschillende psychologische oorzaken bekend zijn. Zo kan een migraineaanval uitgelokt worden door stress.

Daarnaast kan migraine ook voor psychologische problemen zorgen. Als je lijdt aan migraine, weet je dat een migraineaanval je dagelijks leven hevig kan verstoren. Laat opblijven lukt vaak niet. Je moet vaak afspraken met vrienden afzeggen omdat je plots een migraineaanval hebt gekregen. Na een tijdje doe je zelfs de moeite niet meer om af te spreken, omdat de kans groot is dat je het toch weer zal moeten afzeggen. Sporten is vaak moeilijk voor iemand met migraine, dus dat mijdt je liever ook. Op die manier mis je de gelukshormonen, die kunnen afgescheiden worden bij sporten.

Al het voorgaande klinkt natuurlijk niet meteen als geluksbevorderend. Daarom kan zware migraine leiden tot angstgevoelens en ook depressie.

Wil je de impact van migraine testen?

Wil je graag weten of migraine een invloed heeft op jouw psychologisch welbevinden? Doe dan hier de gratis migraine test!