Hoofdpijn kan een ernstige invloed hebben op ons leven. De pijn kan zo intens zijn dat je niet meer capabel bent normaal te functioneren. Daarenboven bestaan er ziektes waarbij hoofdpijn regelmatig voorkomt. Hoofdpijn hoeft natuurlijk niet altijd intens en chronisch te zijn om vermoeiend te zijn.

Hoofdpijn kan variëren zowel frequentie als intensiteit. Bijvoorbeeld mensen met migraine kunnen verschillende vormen van intensiteit en hoofdpijnen meemaken. Soms komt het zelfs voor dat hoofdpijn zo intens wordt, mensen naar de spoedafdeling van een ziekenhuis moeten gaan.

Soorten hoofdpijn?

Hoofdpijn op zich kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of probleem. Toch kan hoofdpijn zich op verschillende manieren manifesteren:

  • Kloppend
  • Bonzend
  • Aan beide kanten van het hoofd
  • Aan één kant van het hoofd
  • Boven het oog
  • In het achterhoofd

Het voorkomen van de soorten hoofdpijn kan reeds een indicatie vormen van de oorzaak van het probleem. Zo komt hoofdpijn aan één kant van het hoofd vaak voor bij migraine. Er bestaan vier categorieën van hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijnen en sinushoofdpijn. Hieronder vind je meer informatie over iedere soort hoofdpijn.

1. Spanningshoofdpijn

In het merendeel van de gevallen lijden mensen aan spanningshoofdpijnen. Spanningshoofdpijnen komen voort uit de spanning in je lichaam, zoals spierspanning. Vooral spierspanning in de nek kan ernstige hoofdpijn veroorzaken. Meestal zijn spanningshoofdpijnen mild van intensiteit en komt de hoofdpijn voor aan beide kanten van het hoofd. Toch kan het ook ergere vormen aannemen, waardoor je soms niet meer in staat bent je activiteit verder te zetten. Deze vorm van hoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door stress.

2. Migraine

Migraine is een zeer gekende vorm van hoofdpijn waar 1 op de 5 Belgen last van heeft. De pijn bij migraine wordt doorgaans omschreven als kloppend en manifesteert zich voornamelijk aan één kant van je hoofd. Duizeligheid, gezichtsproblemen en gevoeligheid voor geluid en licht komen vaak voor tijdens een migraineaanval.

3. Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die doorgaans voorkomt in een bepaald patroon. Meestal manifesteren de hoofdpijnen zich meermaals tijdens een bepaalde periode en verdwijnen dan plots weer. De hoofdpijn bij clusterhoofdpijnen kan erg intens zijn en komt meestal voor aan de voorkant van het hoofd. Bovendien wordt de hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd waargenomen. Clusterhoofdpijnen kunnen zo intens zijn dat ze je zelfs wakker maken en houden.

4. Sinushoofdpijn

Bij sinushoofdpijn heb je meestal last van een kloppende pijn rond de ogen of het voorhoofd. De pijn bevindt zich aan de voorkant van je gezicht, omdat zich daar ook de sinussen bevinden. Je gezicht kan dus erg pijnlijk aanvoelen en zelfs een opgezwollen gevoel geven bij sinushoofdpijnen. Deze vorm van hoofdpijn wordt veroorzaakt door een sinusinfectie of wilt je waarschuwen dat ene infectie op komst is.

De symptomen van hoofdpijn?

Hoofdpijn komt voor als symptoom op zich bij allerlei ziektes, gaande van griep tot migraine. Soms gaan er bepaalde symptomen vooraf en gepaard met hoofdpijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Overgeven
  • Gezichtsproblemen
  • Duizeligheid
  • Hoogtevrees
  • Delirium

Oorzaken van hoofdpijn?

Het blijft moeilijk om te bepalen wat hoofdpijn nu precies in de hand werkt. Tegenwoordig bestaan er verschillende theorieën die speculeren over het ontstaan van hoofdpijn. Een van deze theorieën zegt dat hoofdpijn veroorzaakt wordt door een verstoring van het bloed. Hierbij wordt het bloed niet goed doorgestuurd naar de hersenen. Verscheidene scans ondersteunen deze theorie, die vandaag de dag aan des te meer terrein wint.

Toch zijn er bepaalde deskundigen die deze theorie tegenspreken. Zij zeggen dat hoofdpijn ontstaat door een onevenwicht in de neurotransmitters. Ook deze theorie wordt door de wetenschap ondersteund, waarbij een verstoring van serotonine naar voor wordt geschoven. Serotonine hangt tevens samen met het ontstaan van migraine.

Spijtig genoeg bestaat er geen algemene theorie omtrent het ontstaan van hoofdpijn. Men heeft echter wel een aantal triggers kunnen beschrijven, die samenhangen met het ontstaan van hoofdpijn. Hieronder vind je de belangrijkste triggers van hoofdpijn.

1. Bepaalde voedingsmiddelen

Sommige mensen zijn allergisch of gewoon gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld melk. Dit hoeft niet altijd noodzakelijk een allergie te zijn. Soms kan je ook gewoon gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam verteert het voedsel niet zoals het precies zou moeten. Dit probleem zou wel eens hoofdpijn kunnen triggeren. Het is reeds langer bekend dat bepaalde voedingsmiddelen een aandeel zouden hebben in het ontstaan van migraine. Wat deze voedingsmiddelen zijn, hangt af van persoon tot persoon.

2. De verstoring van het hormonaal evenwicht

Ook de verstoring van de hormoonproductie in je lichaam staat bekend als een oorzaak van zowel hoofdpijn als migraine. Onderzoek toont aan dat het onevenwicht van serotonine kan leiden tot verschillende vormen van hoofdpijn. Daarenboven krijgen vrouwen vaak last van hoofdpijn en migraine tijdens de 'tijd van de maand'.

3. Stress

Stress kan veel verschillende reacties in ons lichaam triggeren. Zo zorgt stress ervoor dat onze spieren opspannen, wat later tot spierspanning en hoofdpijn kan leiden. Stress is in beperkte mate niet schadelijk. Echter hebben veel mensen last van een ongezond hoog stressniveau, wat allerlei kwaaltjes, inclusief hoofdpijn en migraine, met zich mee kan brengen. Het is dus nuttig preventief en langdurig aan je stressniveau te werken, aangezien deze zowel je geest als lichaam erg kan beïnvloeden.

Hoe pak ik hoofdpijn aan?

De meest natuurlijke vorm van behandeling tegen hoofdpijn is de oorzaak van de hoofdpijn aan te pakken. Als je ziek bent, is het beter dat je een arts ziet, opdat je zo snel mogelijk beter kan worden. Is het stress wat je hoofdpijn veroorzaakt, kan je het beste deze stress proberen te elimineren. Door na te gaan wat bij jou persoonlijk de hoofdpijn veroorzaakt, kan je des te effectiever je hoofdpijn aanpakken.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online programma, samen met artsen en psychologen, om je te helpen bij het aanpakken van psychologische factoren van hoofdpijn. Zo kan hoofdpijn, veroorzaakt door stress, geholpen worden aan de hand van onze anti-piekeroefeningen of ademhalingsoefeningen. Het helpt je tevens bij het langdurig elimineren van hoofdpijn. Je kan de technieken en nieuwe kennis maandenlang, zelfs jarenlang toepassen om je hoofdpijn aan te pakken.

Naast werken op stress, werkt het programma ook op het elimineren van pijn. Zo leert het je:

  1. Technieken om pijn te verminderen
  2. Waarschuwingssignalen van pijn te herkennen, opdat je de frequentie, duur en intensiteit van pijn kan verminderen
  3. Aan hervalpreventie te doen, zodat je langdurig je lichaam en geest kan sterken

Pain-reduction-4-weeks-NL-15Minutes4Me

Doe de gratis stress test!

Wil je graag weten in welke mate jouw hoofdpijn veroorzaakt wordt door stress? Doe dan hier de gratis stress gerelateerde pijn test en kom meer te weten over hoe jij jouw hoofdpijn kan aanpakken.