Als je een traumatisch event hebt meegemaakt, kan het zijn dat je een tijdje later er nog altijd stress van ondervindt. Een trauma is een event dat vaak gepaard gaat met een ‘overload’ van stress en angst. Dus als je dan herinneringen hebt aan dat event, kan het zijn dat het je jaren later nog altijd stress en angst bezorgd. Dit noemt men ook posttraumatische stressstoornis. Het is een stoornis waarbij men zulke hevige trauma’s heeft meegemaakt, dat de herinneringen jaren later nog altijd voor stress zorgen, die zal maken dat je niet meer kan functioneren zoals voor het event. Dit artikel zal symptomen van posttraumatische stressstoornis omschrijven en mogelijke behandelingsvormen opsommen.

Posttraumatische stressstoornis: symptomen van posttraumatische stressstoornis

Als je een posttraumatische stressstoornis hebt, wil dat zeggen dat je een trauma hebt meegemaakt dat je jaren nadien of maanden nadien nog altijd niet kan loslaten en dat nog zoveel stress bezorgd, dat dagelijks functioneren niet mogelijk is of belemmerd wordt. Een trauma kan allerlei dingen zijn: het sterven van een dierbare persoon, verkrachting, een overval,… Het is een event dat gepaard gaat met hevige emoties en vaak ook met hevige vormen van stress. Maar wanneer heb je nu een posttraumatische stressstoornis? Niet alle trauma’s leiden naar zulke stoornis. Het is dus niet per se een gevolg van een trauma. Een posttraumatische stressstoornis ontstaat alleen als de stress van het event je blijft achtervolgen en de herinneringen aan het trauma zulke stress veroorzaken dat dagelijks functioneren belemmerd wordt. Denk hier aan je slaap, boodschappen doen, iets gaan drinken met vrienden. Het kan dus bijvoorbeeld zijn dat je na een overval zo’n bang hebt gekregen om de straat op te gaan dat je geen boodschappen meer durft te doen.

Vaak flitsen er ook te pas, maar vaak te onpas herinneringen aan het event of trauma voor je ogen en dat roept zulke stress en soms angst op dat je in elkaar zakt of de bezigheid, waarmee je bezig was, niet meer verder kunt zetten. Deze herinneringen zijn voor iedereen verschillend, maar hebben bijna allemaal hetzelfde gevolg: hevige stress en vaak een diep gevoel van angst of verdriet.

Posttraumatische stressstoornis: behandeling van posttraumatische stressstoornis

Als je lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, is het nuttig om zowel aan je stress te werken als aan de onderliggende rede van je stress. Bij deze stoornis is dat dus het trauma en de herinneringen aan het trauma. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je ondersteund in het aanpakken van stress en het behandelen van het trauma en je herinneringen, die je aan het trauma hebt overgehouden.

Posttraumatische stressstoornis: doe de stresstest

Als je wil weten in welke mate jij last hebt van stress na een trauma of als je wil weten in welke mate jij jouw stress aan de hand van het online programma kan aanpakken, doe dan de online gratis stresstest!