Deze zomer voelde aan als een lange winter. Ik betrap me er soms op dat ik tegen vrienden zeg: "oef, de winter is bijna voorbij" , en eigenlijk zomer had moeten zeggen. De klimaatsveranderingen in Europa hebben er anders over beslist en je merkt meer en meer mensen die er niet in gelukt zijn deze zomer hun batterijtjes op te laden.

Vakantiestress: de regenachtige winterse zomerstress rukt op

Burn-out, vermoeid, opgebrand of uitgeblust door een tekort aan zonlicht of vitamine D?

De laatste jaren komen meer en meer studies uit die een verband leggen tussen een gebrek aan vitamine D en een vermindering van de fysische en psychische weerstand. De oude gedachte dat we in de winter ziek werden door de koude wordt meer en meer verlaten voor het inzicht dat de afwezigheid van zon in de winter, lijdt tot een tekort aan vitamine D en daardoor onze weerstand vermindert. We weten al jaren dat vitamine D in ons lichaam wordt aangemaakt door de aanwezigheid van zonlicht op onze huid. De details van het mechanisme hoe vitamine D tussenkomt in onze weerstand, zijn nog voer voor onderzoekers, maar het wordt duidelijk dat vitamine D ook een rol speelt naast veel andere factoren.

Daarenboven is ook bekend dat het zonlicht dat via ons oog op onze oogzenuw binnenkomt, ook een invloed heeft op onze psyche. Zonlicht regelt onder andere ons slaap-waakritme, maar ook onze opgewektheid en levenslust.

Burn-out, vermoeid, opgebrand of uitgeblust door een tekort aan plezier?

In mijn praktijk als geneesheer en psychotherapeut, merk ik heel vaak een verband tussen het aantal uren plezier per dag of per week dat iemand heeft en het ontstaan van fenomenen zoals depressie, stress, burn-out, een opgebrand of uitgeblust gevoel en andere factoren van vermoeidheid. Het is een vicieuze cirkel: doordat je weinig plezier maakt, voel je je sneller moe, en doordat je je moe voelt, heb je het gevoel dat er minder tijd en ruimte voor plezier over blijft. Dat is dan ook een van de redenen waarom we met ons onderzoeksteam voor de ontwikkeling van het zelfhulpprogramma Mijn Kwartier, veel belang hebben gehecht aan het stimuleren van plezier in het leven van de deelnemers. Door specifieke vragen te stellen, helpen we het bewustzijn te ontwikkelen van welke kleine dingen ons plezier en tevredenheid geven in het leven. door dit inzicht gaan deelnemers ook meer activiteiten gaan doen die hen plezier of tevredenheid verschaffen.

Burn-out, vermoeid, opgebrand of uitgeblust door een tekort aan optimisme?

Aansluitend op wat we hierboven schreven, merken we dat plezier uit twee aspecten bestaat: enerzijds plezierige dingen doen, anderzijds het optimisme om in die dingen die we doen en beleven de positieve zijde van de realiteit te leren zien en appreciëren. Mensen die hun hersenen minder geoefend hebben in het zien van de optimistische kant van het leven zullen sneller uitgeput geraken, vermoeid zijn of zich uitgeblust voelen. Ze lopen een groter risico op het ontwikkelen van een burn-out of zelfs een depressie.

Los van deze gezondheidsfenomenen is ook bekend dat optimisme succes aantrekt in het leven, waardoor aangename dingen gemakkelijker op je af komen en dus indirect dingen in je leven aantrekken die je bevrediging kunnen geven in je leven. Een onderzoek dat dit mooi illustreert, is dat van Prof Martin Seligman die ontdekte dat tijdens de laatste 40 jaar 9 van de 10 presidentsverkiezingen werden gewonnen door de presidentskandidaat die het meeste optimistische boodschappen zijn zijn speeches had geschreven.  Dus optimisme trekt gezondheid en succes aan!

Burn-out, vermoeid, opgebrand of uitgeblust door een tekort aan afwisseling en nieuwe prikkels in je hersenen?

De Amerikaanse onderzoeker Dr. Ernest Rossi, publiceerde talloze artikelen en boeken waarin hij analyseert hoe "nieuwheid" of "afwisseling" je gezondheid bevordert en stress vermindert. Mensen die meer nieuwe prikkels in hun hersenen ontvangen, worden creatiever gestimuleerd en zijn gelukkiger en beter bestand tegen fenomenen als stress, burn-out, oververmoeidheid, of een uitgeblust of opgebrand gevoel.

Online zelfhulp: Hoe kan je burn-out, vermoeidheid, stress, een opgebrand of uitgeblust gevoel behandelen via het internet?

Momenteel zijn we bezig met een onderzoek naar het effect van een keuzegerichte online aanpak via het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier. We waren aangenaam verrast toen we de eerste resultaten begonnen te analyseren en toen we merkten dat de resultaten van onze online deelnemers erg dicht in de buurt liggen van 's werelds beste standaarden in de gedragstherapie en andere bewezen effectieve therapiemethodes. Hierover volgen meer details in de nabije toekomst.

Online zelftest: hoe kan je burn-out, vermoeidheid, stress, een opgebrand of uitgeblust gevoel objectief meten?

We ontwikkelden een eenvoudige gratis zelftest van 21 korte vraagjes om te meten of je lijdt aan een of andere vorm van stress, oververmoeidheid, burn-out, angst of zelfs depressie. Je kan die test nu doen door hier te klikken.

Dr. Paul Koeck