Bloosangst is een specifieke fobie waarbij men angst ervaart om te blozen. Bloosangst wordt vaak ook aanzien als een sociale fobie, omdat de angst bij bloosangst voornamelijk schuilt in de angst om zich 'belachelijk te maken'. Als je bloosangst hebt, ben je eigenlijk bang van de reactie van de mensen om je heen op je blozen. Het blozen is dus eigenlijk een soort representatie van sociaal ongemak en angst om jezelf voor schut te zetten.

Bloosangst, zoals de naam het zegt, wordt voornamelijk gekenmerkt door de angst om te blozen. Deze angst treedt doorgaans op in sociale situaties, maar kan ook voorkomen bij het denken aan sociale situaties. Bloosangst komt des te vaker voor als je actief met iemand aan het praten bent, of als er veel mensen om je heen zijn. Gedachten zoals 'zet jezelf nu niet voor schut', 'begin nu niet te blozen' spoken voortdurend door je hoofd. Deze gedachten zullen echter vaker tot blozen leiden.

Als je bloosangst hebt, ben je bang dat mensen je vreemd gaan vinden omdat je bloost. Het is dus niet zozeer het blozen, maar het in verlegenheid gebracht worden dat aan de basis ligt van de angst. Mensen met bloosangst zijn er vaak van overtuigd dat blozen sociaal niet geaccepteerd wordt. Als je bijgevolg bloost, zullen mensen je raar vinden.

Hoe beïnvloedt bloosangst je leven?

Naast de voortdurende preoccupatie met blozen zal je leven vaak hevig lijden onder bloosangst. Ten eerste zijn de voortdurende terugkerende gedachten over blozen vermoeiend. Ze zijn natuurlijk ook niet meteen bevorderend voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Daarnaast betreft bloosangst verschillende sociale situaties. Dit gaat dus niet alleen over iets gaan doen met vrienden, maar bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan kan ook al een hele opdracht zijn. Mensen met bloosangst voelen zich vaak ook alleen. Ze gaan actief sociale situaties vermijden, wat kan leiden tot isolement. We hoeven je dus niet te vertellen dat bloosangst vergaande gevolgen kan hebben voor je psychische gezondheid en welzijn.

Hoe pak je bloosangst aan?

Om bloosangst efficiënt aan te pakken, kan je werken op de onderliggende, negatieve constructies die tot bloosangst leiden. Gedragstherapie is een vorm van therapie die zich reeds heeft bewezen bij de aanpak van verschillende vormen van angst.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat technieken uit de gedragstherapie combineert met technieken uit de systeemtherapie, zodat jij zo volledig mogelijk je negatieve constructies van bloosangst kan behandelen. Het geeft je een veelzijdige inkijk op bloosangst en werkt dagelijks met jou samen in het aanpakken van onderliggende constructen bij bloosangst!

Test je bloosangst!

Wil je graag weten in welke mate jij angstig bent en je angst invloed heeft op je dagelijkse leven? Doe dan hier onze gratis angst test!