Studenten vinden dit een erg leuke periode: de examens. Ondanks dat je dagen lang aan elkaar studeert, heb je toch last van faalangst. Tijdens het studeren, bijt je op je nagels op heb je vaak stress. Deze stress wordt groter naarmate de examens eraan komen. Het komt vaak voor dat studenten in het midden van de examenperiode uitgeput zijn en nog amper kunnen leren door de faalangst.

Faalangst heeft namelijk een grote negatieve invloed op je algemeen functioneren en daarenboven op je leercapaciteiten. Ooit al gemerkt dat, als de faalangst toeslaat, je je moeilijk kan concentreren. Bovendien wordt de kans op een black-out des te groter.

Wat is faalangst?

Faalangst is een ongezonde vorm van angst, die je prestatieniveau naar beneden zal trekken. Bovendien heeft het allerhande negatieve gevolgen, zoals hyperventilatie, black-out of niet naar een examen gaan. Faalangst hangt nauw samen met een laag zelfbeeld en het ervaren van druk. Mensen die dus voortdurend in hun hoofd herhalen dat ze het niet kunnen, hebben des te meer kans op het ervaren van faalangst symptomen.

Wie heeft er kans op het ervaren van faalangst?

Iedereen kan op een bepaald punt in zijn leven faalangst ervaren. Het zijn niet enkel studenten, die faalangst kunnen ervaren. Faalangst kan ontstaan bij iedere vorm van presteren. Doorgaans hebben mensen, die veel waarde hechten aan het presteren, een hogere kans op het ervaren van faalangst. Dat wil niet zeggen dat je sowieso faalangst zal ervaren als je school belangrijk vindt.

Het gaat er vooral over hoe je met stress omgaat. Een goede vorm van omgaan met stress is bijvoorbeeld sporten. Op die manier maak je je hoofd leeg en geef je je brein wat rust. Er bestaan dus ook ongezonde manieren, die tot faalangst kunnen leiden.

Hoe pak ik faalangst aan?

Je kan faalangst aanpakken door stress en angst tijdig te leren herkennen. Bovendien is het nuttig om een gezonde manier om om te gaan met angst aan te leren. Op die manier verklein je de kans op faalangst en maak je bovendien je blok een iets aangenamere periode.

Je kan bijvoorbeeld Mijn Kwartier volgen om faalangst aan te pakken. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je gezonde manieren aanleert omtrent hoe met angst en stress om te gaan. Deze technieken kan je levenslang blijven gebruiken, zodat faalangst geen kans meer krijgt.

Doe de gratis angst test en ontdek welke angst symptomen jij ervaart!