Faalangst is één van de meest gekende vormen van angst. Vaak komt faalangst voor onder studenten, maar zelfs na de studietijd kan faalangst aanhouden. Faalangst is namelijk een voortdurende angst om te falen. Als je een opdracht krijgt of iets moet presteren, is de kans groot dat je een paniekaanval krijgt als je faalangst te hevig wordt.

Waarom hebben sommige mensen faalangst en andere niet?

Faalangst komt vaker voor dan de meeste mensen zouden denken. We moeten hier echter een onderscheid maken in het niveau van faalangst, dat mensen ervaren. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld angstig, maar dit zal hun prestatie niet beïnvloeden. Een ander extreem is dat sommige mensen een black-out krijgen en beginnen hyperventileren als ze nog maar denken aan iets, dat ze moeten presteren, of als ze denken aan de paniekaanval. Dit kan na een tijdje ook angst symptomen veroorzaken.

Maar waarom hebben sommige mensen nu zo hevig last van faalangst? Faalangst ontstaat namelijk als je jezelf enorm onder druk zet om te presteren. Je vindt bijvoorbeeld een examen zo belangrijk dat je angstig wordt om het niet te halen. De gedachte dat je zal falen speelt voortdurend door je hoofd. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens het examen enkel maar bezig bent met de gedachte 'ik mag niet falen', waardoor het kan zijn dat je eventueel minder punten krijgt dan verwacht. Soms kan deze gedachte zelfs een black-out uitlokken, omdat de angst zich opstapelt.

Als je faalt, kan je het gevoel krijgen dat het allemaal jouw eigen fout is en dat je waarschijnlijk gewoon 'niet goed genoeg bent'. Faalangst lokt zo vaak een laag zelfbeeld uit, wat een vicieuze cirkel creëert. Je gaat namelijk de volgende keer steeds minder in jezelf geloven, omdat je de vorige keer ook hebt gefaald, omdat je niet goed genoeg bent.

Andere mensen zullen bijvoorbeeld ook angst ervaren, maar kunnen deze symptomen onder controle houden, zodat er geen laag zelfbeeld ontstaat en zij nog steeds kunnen presteren naar eigen vermogen.

Faalangst? Hoe pak ik het aan?

Je kan faalangst aanpakken door de negatieve cirkel van angst te doorbreken. Therapie kan je hierbij helpen. Er zijn verschillende technieken om faalangst aan te pakken. Deze therapeutische technieken helpen je opnieuw een gezonde link te leggen tussen angst en presteren, zodat jij opnieuw de controle hebt.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat deze technieken integreert, om je van thuis uit je angst onder controle te leren krijgen. Iedere dag word je begeleid om je angst te doen dalen.

Faalangst? Doe de angsttest!

Als je wil weten in welke mate jij angst symptomen ervaart en welke invloed deze hebben op je leven, kan je hier de gratis angst test invullen.