Een posttraumatische stressstoornis is een vorm van angst en wordt gekenmerkt door een hevige stressreactie op een traumatische of schokkende gebeurtenis. Als je lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, vertoon je hevige stressreacties op gebeurtenissen die je doen denken aan de traumatische gebeurtenis. Niet alleen deze gebeurtenissen zullen stress uitlokken, maar ook je dagelijkse leven is ontwricht. Het trauma heeft dus een grote invloed op je leven.

Voorbeelden van trauma's, die een posttraumatische stressstoornis kunnen uitlokken zijn:

  • Een overval
  • Aanslagen
  • Aanranding of verkrachting
  • Oorlog
  • Ongevallen

Symptomen van een posttraumatische stressstoornis?

Mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis ervaren een hevig verlies van controle. Je hebt het gevoel alsof je geen grip meer hebt. Tijdens de traumatische gebeurtenis ervaar je vaak een gevoel van machteloosheid, dat je bij een posttraumatische stressstoornis blijft ervaren in je dagelijks leven. Verder zal je merken dat dingen die vroeger vanzelfsprekend waren dit niet meer zijn. Je voelt je angstig en hebt geen vertrouwen meer in mensen en je omgeving. Je voelt je kwetsbaar en bent voortdurend bang.

Ondanks dat de traumatische gebeurtenis verleden tijd is, blijf je je voorbereiden op gevaar. Je voelt je niet meer veilig en hebt het gevoel voortdurend in gevaar te zijn. Bijvoorbeeld: als je hebt meegevochten in een oorlog, kan het zijn dat je nog steeds het suizen van bommen hoort ondanks dat je thuis bent. Mensen die een verkrachting hebben meegemaakt zijn bijvoorbeeld erg angstig en durven vaak nog amper het huis uit. Deze angst blijft en neemt niet af. Je bent dus in een voortdurende staat van angst en stress.

Gevolgen van een posttraumatische stressstoornis?

Omdat je in een voortdurende staat van angst verkeert, hebben mensen met posttraumatische stressstoornis vaak last van chronische stress. Ze zijn bovendien in een aanhoudende staat van waakzaamheid en reageren vaak heftig op de kleinste triggers. Zo kan bijvoorbeeld een fietser die langs achter komt een sterke reactie uitlokken bij mensen die slachtoffer zijn geweest van aanranding of verkrachting.

Deze voortdurende staat van angst en stress bij posttraumatische stressstoornis heeft natuurlijk geen positieve invloed op je lichaam. Een vaak voorkomend gevolg van posttraumatische stressstoornis is daarom ook lichamelijke klachten. Je spieren staan aanhoudend gespannen, je krijgt maar geen rust, ... Al deze symptomen zijn erg uitputtend voor je lichaam, wat je kwetsbaar maakt voor kwaaltjes en ziektes.

Behandeling posttraumatische stressstoornis?

Een posttraumatische stressstoornis is behandelbaar door bijvoorbeeld het doorbreken van de negatieve associaties die men heeft gelegd tijdens het trauma. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie hebben hun nut bewezen bij het behandelen van posttraumatische stressstoornis. Mijn Kwartier inspireerde zich op deze technieken bij het ontwikkelen van een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks begeleidt in het behandelen van angst en stress. Je kan het programma van thuis uit volgen, wat een laagdrempelige manier van hulpverlening aanbiedt.

Denk je te lijden aan een posttraumatische stressstoornis? Dan kan je hier gratis je angst en stress testen aan de hand van onze gratis angst test.