Angst en angststoornissen komen vaker voor dan je zou denken. Mensen geven het vaak niet graag toe dat ze aan een angststoornis lijden, maar toch zijn er meer mensen met een angststoornis dan we op het eerste zich zouden denken. Angst en angststoornissen zijn een probleem dat wereldwijd voorkomt en waar veel mensen onder lijden.

Als je beseft hoe vaak andere mensen in contact komen met angststoornissen, kan dit je helpen begrijpen dat jij niet zwak of een uitzondering bent. Veel mensen voelen zich vaak abnormaal als ze een angststoornis hebben, omdat ze zichzelf abnormaal of zwak vinden, want je moet wel zwak zijn om zo angstig te zijn. Dit is niet correct. Vaak, door het zien van het voorkomen van angst beseffen deze mensen dat het oké is om angst te ervaren, maar dat het nuttig is deze angst zo snel mogelijk aan te pakken. Het voorkomen van angst is dus niet abnormaal en treft veel mensen wereldwijd.

Voorkomen van angst in België?

Er werden reeds verschillende onderzoeken gedaan naar het voorkomen van angst. Hierin maakte men vaak onderscheid tussen algemene angststoornissen en specifieke angststoornissen. Hieronder kan u het voorkomen van angst in België vinden volgens de European Study on Epidemiology of Mental Disorders (ESEMeD) :

  • In België lijden 15.1% vrouwen en 11.1% mannen aan een angststoornis, Deze cijfers bevatten mensen die ooit in hun leven een angststoornis hebben ervaren.
  • In België heeft 6.8% van de bevolking ooit een specifieke fobie ervaren.
  • In België heeft 2.7% ooit een gegeneraliseerde angststoornis ervaren.
  • In België heeft 2.3% ooit een posttraumatische stressstoornis ervaren.
  • In België heeft 2% ooit een paniekstoornis meegemaakt.
  • In België heeft 2% van de bevolking ooit een sociale fobie ervaren.
  • In België heeft 0.8% van de bevolking ooit een agorafobie ervaren.

Je ziet dat het voorkomen van angst in België vrij hoog ligt. 15% van de Belgische vrouwen heeft ooit een angststoornis meegemaakt. Dit gaat dan alleen over het voorkomen van angst in België. De cijfers omtrent voorkomen van angst liggen waarschijnlijk nog hoger als we ze wereldwijd gaan bekijken.

Voorkomen van angst in Nederland?

Om je een vergelijking tussen de twee landen te geven, afficheren we hieronder ook de cijfers omtrent het voorkomen van angst in Nederland uit een studie van De Graaf et al., 2010. Deze cijfers betreffen telkens onderzoek naar de Nederlandstalige bevolking tussen de 18 en 65 jaar:

  • 1.061.200 personen lijden aan een angststoornis.
  • 188.200 personen hebben een gegeneraliseerde angststoornis.
  • 131.900 personen hebben een paniekstoornis.
  • 526.200 personen hebben een enkelvoudige fobie.
  • 394.200 personen hebben een sociale fobie.
  • 39.100 personen hebben last van agorafobie.

Ook hier zie je dat het voorkomen van angst hoog ligt. Mocht je één van bovenstaande angststoornissen ervaren, kan je concluderen dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen die dagelijks angst ervaren en niet weten hoe hiermee omgaan.

Voorkomen van angst aanpakken?

Angst geeft je vaak het gevoel dat je de controle bent verloren over jezelf. Een symptoom van angst kan bijvoorbeeld depersonalisatie zijn, wat wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je als een andere naar jezelf kijkt en geen gevoel van contact meer hebt met jezelf. Het lijkt alsof je iemand anders bent. Hierdoor lijkt het voor veel mensen moeilijk het voorkomen van angst aan te pakken.

Toch bestaan er verschillende manieren om het voorkomen van angst aan te pakken. Er bestaan namelijk therapieën die je zullen helpen bij je angst symptomen en daarenboven bij je gevoel van controleverlies. Je gaat opnieuw het gevoel krijgen baas te zijn over jezelf en je angst.

Het taboe omtrent hulpverlening

Spijtig genoeg vinden mensen echter nog te weinig de weg naar hulpverlening om het voorkomen van angst aan te pakken. Ondanks dat het voorkomen van angst hoog ligt en dit vergaande gevolgen kan hebben, bestaat er nog steeds een taboe omtrent hulpverlening. Daardoor kan het voorkomen van angst toenemen of erger worden. Vaak vraagt angst dus een professionele begeleiding om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Een tip die we je hierin kunnen meegeven, is de eerste stap te zetten naar het aanpakken van het voorkomen van angst door naar je eigen gevoel te luisteren. Het kan misschien zijn dat je het gevoel krijgt dat 'je angst niet ernstig genoeg is' of 'iedereen wel eens iets moeilijks doormaakt', maar dat mag je niet belemmeren het voorkomen van angst aan te pakken. Mocht je een lijden ervaren onder je angst symptomen, is het nuttig hulp te zoeken.

Mijn Kwartier ontwikkelde daarnaast een online zelfhulpprogramma, dat mensen kan helpen in het zetten van de eerste stappen. Het programma werd ontwikkeld door artsen en psychologen en is effectief bewezen in het behandelen van lichte tot milde angststoornissen. Op die manier kan je het voorkomen van angst dagelijks van bij je thuis aanpakken.

Een angst test invullen?

Om te weten te komen in welke mate jij een lijden ondervindt en het voorkomen van angst een invloed heeft op je leven, kan je hier de gratis angst test invullen die je meer kan vertellen over je angst.