X Sluiten

Hoe merk je dat iemand overspannen is?

Na jaren lang werken onder druk, zonder rustpauzes of vakantie, raken je lichaam en geest langzaam uitgeput en overspannen. Burn-out zegt men in het Engels, soms ook burnout geschreven. Maar hoe weet je dat nu? Natuurlijk is het steeds belangrijk om met je dokter of huisarts te overleggen of er andere medische oorzaken zijn, maar in de meeste gevallen is de kans groot dat je aan burnout lijdt als je je gedurende een lange periode leeg, uitgeput en opgebrand voelt. Je zin voor initiatief neemt af, je concentratievermogen vermindert en zelfs je geheugen gaat achteruit. Je geniet niet meer van de eenvoudige dingen van het leven zoals een zonsondergang of een mooie bloem. Als je een aantal van deze tekenen herkent, is de kans inderdaad groot dat je overspannen bent.

Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel

Een tekort aan een aantal chemische stoffen in de hersenen (neurotransmittors genaamd), zorgt ervoor dat je levenslust verliest, vermoeid raakt en niet meer uitgerust bent, en soms zelfs slecht begint te slapen. Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom. Je voelt je moe en overspannen, prikkelbaar en lastig, hebt last van tientallen kleine klachten zoals hartkloppingen, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid, piekeren, doordrammen of hoofdpijn. Soms word je zelfs onaangenaam naar anderen toe of bitsig of agressief.

Als je jezelf te veel wegcijfert

Dit komt soms voor als je jezelf te veel wegcijfert, waardoor je geen grenzen meer trekt naar anderen en niet meer aangeeft wat je wel of niet aankan. Als gevolg neem je te veel hooi op je vork en overlaad je je systeem, en je blijft doorwerken tot het begeeft. Je bent geestelijk opgebrand en bent toe aan vakantie, terwijl je denkt dat je moet doorwerken omdat je minder energie hebt om alles rond te krijgen.

Test voor Burnout: Overspannen? Test jezelf nu.

Burnout of burn-out kan je testen door deze eenvoudige online test hier af te leggen. Deze test toont je algemene stressniveau dat onderliggend is aan het gevoel van uitputting en overspanning, alsook de deelaspecten ervan: spanning, angst of zelfs depressieve gevoelens. Deze test kan je helpen het probleem te onderkennen of om achteraf je evolutie op te volgen nadat je bijvoorbeeld het online zelfhulpprogramma tegen stress en burn-out hebt gevolgd. Probeer de test eens. Dr. Paul Koeck