X Sluiten

Vermoeidheid: Hoe merk je dat iemand vermoeid is?

Vermoeidheid? Na jarenlang te werken onder druk, zonder rustpauzes of vakantie, raken je lichaam en geest langzaamaan uitgeput en vermoeid. Burn-out zegt men in het Engels, soms ook burnout geschreven. Maar hoe weet je dat nu? Natuurlijk is het steeds belangrijk om met je dokter of huisarts te overleggen of er andere medische oorzaken zijn. Toch is in de meeste gevallen de kans groot dat je aan burnout lijdt als je je gedurende een lange periode leeg, uitgeput en opgebrand voelt. Je zin voor initiatief neemt af, je concentratievermogen verlaagt en zelfs je geheugen vermindert. Je geniet niet meer van de eenvoudige dingen van het leven zoals een zonsondergang of een mooie bloem. Als je een aantal van deze tekenen herkent, is de kans inderdaad groot dat je vermoeid of zelfs oververmoeid bent. Je raakt in het stadium van vermoeidheid.

Vermoeidheid door burnout: een opgebrand vermoeid gevoel

Een tekort aan een aantal chemische stoffen in de hersenen (neurotransmittors genaamd), zorgt ervoor dat je levenslust verliest, vermoeid raakt en niet meer uitgerust bent. Soms begin je ook slecht te slapen. De vermoeidheid stapelt zich op. Je lijkt de greep op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom. Je voelt je moe en vermoeid, prikkelbaar en lastig, hebt last van tientallen kleine klachten zoals hartkloppingen, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid, piekeren, doordrammen, hoofdpijn. Je bent onaangenaam naar anderen toe of zelf bitsig of agressief. Je vermoeidheid neemt toe.

Vermoeidheid doordat je jezelf teveel wegcijfert

Vermoeidheid? Dit komt soms voor als je jezelf teveel wegcijfert, waardoor je geen grenzen meer trekt naar anderen toe en niet meer aangeeft wat je wel of niet aankan. Als gevolg daarvan neem je te veel hooi op je vork en overlaad je je systeem, en je blijft doorwerken tot het begeeft. Je bent geestelijk opgebrand en bent toe aan vakantie. Toch denk je dat je moet doorwerken omdat je minder energie hebt om alles rond te krijgen.

Test voor Burnout: vermoeid? vermoeidheid? Test jezelf nu.

Vermoeidheid door burnout of burn-out kan je testen door deze eenvoudige online test hier af te leggen. Deze test toont je algemene stressniveau dat onderliggend is aan het vermoeide, uitgeputte gevoel, alsook de deelaspecten van vermoeidheid: spanning, angst of zelfs depressieve gevoelens. Deze test kan je helpen het probleem te onderkennen of ook om achteraf je evolutie op te volgen, nadat je bijvoorbeeld het online zelfhulpprogramma tegen stress en burn-out hebt gevolgd. Probeer de test eens.

Dr. Paul Koeck

TEST JEZELF NU