Iedereen kent stress en heeft al eens stress gehad. Stress is niet altijd ongezond. Het kan ook helpen om productiever of effectiever te werk te gaan. Spijtig genoeg heeft stress niet op iedereen zulke positieve invloed. We krijgen last van hoofdpijn, concentratieproblemen, slapen niet meer goed,.... Kortom, stress is niet leuk! Maar wat als stress voor een lange periode aanhoudt en ons leven domineert? Kan het ergere gevolgen hebben? Dit artikel beschrijft wat de mogelijkheid is dat stress erger wordt en uitmondt in een depressie.

Wat is de link tussen stress en depressie?

Stress heeft veel verschillende symptomen. Zo kan het zijn dat we minder slapen, geheugenproblemen krijgen, niet meer kunnen concentreren. Er zijn er ook die meer een link met depressie vertonen. Zo zijn symptomen van stress huil- en sombere buien. Doordat de stress je overmant, kan het zijn dat je moet huilen of in een sombere stemming bent. Maar er zijn ook symptomen, die je misschien niet meteen aan depressie zou koppelen, maar toch kunnen leiden tot depressie. Denk hier aan slaap. Slaap staat namelijk in voor een fysieke en psychische schoonmaak. Als deze schoonmaken niet gebeuren kan het zijn dat je fysiek vermoeid geraakt, wat huil- en sombere buien kan triggeren, en dat je psychisch in een dipje blijft zitten. Slaap staat ook in voor het leggen van associaties. Zo kan het zijn dat je minder oplossingen vindt door een tekort aan slaap, wat ervoor zorgt dat je meer piekert.

Leidt stress altijd tot een depressie?

Stress leidt niet altijd tot depressie. Het is enkel bij langdurige vormen van stress dat het kan leiden tot een depressie. Zelfs dan is depressie niet noodzakelijk het gevolg. Het kan ook tot andere psychische stoornissen leiden, zoals burn-out.

Hoe kan Mijn Kwartier mij helpen?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat gespecialiseerd is in het behandelen van stress, depressie, burn-out en angst. Dagelijks krijg je video's en oplossingsgerichte vragen die je kunnen helpen je stress aan te pakken en te verminderen.

Hoe meet ik mijn stressniveau?

Dit kan je doen aan de hand van onze gratis stresstest. Deze test neemt een 5-tal minuten in beslag. Na afloop kom je op een pagina, met jouw persoonlijke scores!