Caffeine veroorzaakt stress

Caffeine veroorzaakt stress en andere gezondheidsklachten. De hoge gezondheidsraad meldt dat één op 5 Belgen te veel caffeïne verbruikt op een dag. Bronnen van caffeïne zijn koffie, maar ook chocolade, cola en allerlei caffëinehoudende drankjes. Daarom wil de hoge gezondheidsraad dat producenten de hoeveelheid caffeïne in hun producten verminderen.

Caffeine stimuleert adrenaline systeem

Caffeine veroorzaakt stress omdat deze stof het adrenaline systeem in ons lichaam stimuleert. Daardoor gaat ons hart sneller kloppen, met hartkloppingen en zenuwachtigheid als gevolg. Caffeïne doet ook onze spieren meer samentrekken waardoor spierspanningen ontstaan in de vorm van hoofdpijn, rugpijn, schouderpijn, of zelfs op den duur overbelasting van onze pezen. Dan kan je orthopedist je een spuitje geven of je kinesist of osteopaat je spieren terug vrij maken, maar als je verder niets doet, is de kans groot dat je zal hervallen.

Behandeling van caffeineverslaving

Je kan eerst proberen om zelf te verminderen met je dagelijkse dosis. Je zal merken dat je de eerste 2 weken veel last kan hebben van ontwenningsverschijnselen: hoofdpijn, moe, depressief voelen, leeg gevoel van binnen, prikkelbaar tegen je omgeving, snel overstuur, een dof leeg gevoel in je hoofd, concentratiestoornissen en noem maar op. Na een tweetal weken zullen die symptomen verminderen. Zeker als je voldoende water drinkt. Voor de meeste mensen is dag 4 en 5 de lastigste. Dus als je bang bent op je werk niet goed te presteren, kan je best ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld op een donderdag start, zodat je je lastigste dagen thuis in het weekend kan uitzweten. Sport kan je wel helpen iets minder last te hebben van je ontwenningsverschijnselen.

Indien dat niet werkt, kan je hulp vragen aan je arts of therapeut.

Online zelfhulpprogramma bij caffeïneverslaving

Caffeine is een bron van stress en ook een gevolg van stress. Als gevolg hiervan merken we dat veel mensen die hun caffeinegebruik stoppen zonder ook een stressverminderingsprogramma te volgen, nadien snel hervallen. Om dit risico te vermijden, is het aangewezen om een programma te volgen dat je helpt je stress beter te beheersen. Het online zelfhulpprogramma "Mijn Kwartier" geeft goede resultaten. We zagen in een wetenschappelijke studie een gemiddelde stressdaling van 77% bij de deelnemers na één maand.

Stresstest om je stress te meten

Om te meten hoe je stress nu is of evolueert, ontwikkelden we een gratis zelftest van 21 eenvoudige vraagjes. Doe deze test nu en meet je huidige stressniveau.

Dr. Paul Koeck