Onze hersenen zijn belangrijke machines die ons lichaam aansturen. Bij stress en erger, burn-out, kunnen we kijken naar wat er misgaat in de hersenen. Dit geeft namelijk een inzicht aan wat we kunnen veranderen om onze hersenen meer tot rust te brengen. In dit artikel wordt beschreven hoe het orthosympatische zenuwstelsel functioneert bij stress en erger, burn-out.

Het orthosympatische zenuwstelsel en piekeren?

Bij stress wordt het stresshormoon cortisol afgescheiden. Dit hormoon zal ervoor zorgen dat er verschillende neuronen in de hersenen beginnen te vuren door het afscheiden van suikers. Daarenboven komt er ook adrenaline vrij, als we stress ervaren. Dit laatste hormoon zal er voor zorgen dat gedachten sneller in piekeren zullen uitmonden. Het hormoon zal er namelijk voor zorgen dat onze gedachten sneller doorgestuurd worden. Hierbij gaan deze gedachten zo snel, dat ze niet beroep kunnen doen op het oplossingsgerichte deel in ons hersenen. Zo ontstaat piekeren.

Het orthosympatische zenuwstelsel en de vicieuze cirkel?

Doordat adrenaline en cortisol ervoor zorgen dat onze gedachten snel door onze hersenen racen en niet voorbij het oplossingsgerichte deel komen, ontstaat er een vicieuze cirkel van deze piekergedachten. We kunnen ons er niet uit los rukken, maar zullen ook veel moeilijker een oplossing vinden.  Stress gaat er namelijk voor zorgen dat dat deel van de hersenen niet aangesproken wordt. Deze vicieuze cirkel en piekeren zal op zijn beurt leiden tot symptomen van stress, zoals slecht slapen. Tijdens de slaap wordt er een psychische en fysieke schoonmaakt gehouden, waardoor we beter uitgerust zijn en beter associaties kunnen leggen. Maar door de stress, slaap je minder en bijgevolg worden alle functies, die probleemoplossend gericht zijn, beetje bij beetje uitgeschakeld. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, waar we moeilijk uit geraken.

Mijn Kwartier en het doorbreken van de vicieuze cirkel

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat gespecialiseerd is in het behandelen van stress, burn-out en depressie. Dankzij dagelijkse video's, oefeningen en vragen, kom je tot nieuwe inzichten. Daarenboven komen er ook oefeningen aan bod, die je kunnen leren de viceuze cirkel en piekergedachten stop te zetten.

Heb ik stress?

Om te meten in welke mate stress bij jou aanwezig is, kan je onze gratis stresstest doen. Deze duurt een 5-tal minuten en na afloop krijg je meteen jouw scores!