Ik was gefascineerd door mensen die sierlijk over de dansvloer zweven. Tango is een mooie dans om te zien, en vraagt veel concentratie om het te leren. Ik wilde dat ook leren. Dus schreef ik me in in de tangofabriek te Antwerpen.

Hoe helpt tango stress verminderen?

Regelmatig kwam ik uit de tangoles met een "zen" gevoel. Zelfs als ik gestrest uit de file binnen kwam hollen in de tangoles, een half uurtje later, was de stress verdwenen. Het voelde alsof ik yoga gedaan had, of een of andere relaxatiemeditatie. Het gekke was dat mijn tangopartners telkens bevestigden dat ze hetzelfde gevoel van rust kregen door een gewone tangoles te volgen.

Als professional in het begeleiden van stress, stelde ik me natuurlijk de vraag welk mechanisme hier aan de gang is. Hoe komt het dat tango stress reduceert?

Tango vermindert stress via aandacht en concentratie

Het eerste is de verplichte aandacht en concentratie. Tango is moeilijk. Het vraagt aandacht, oefening en concentratie. Er zitten af en toe professionele acteurs in de les, en ook zij moeten zich toeleggen met hun volle aandacht. Zowel de man als de vrouw moeten zich helemaal afstemmen op de ander, anders vlieg je in een knoop tegen de grond. Dus daar zit net het geheim: je ontspant niet door je te ontspannen. Neen, je ontspant door je in te spannen: door aandachtig je inspanning te richten op de ander, ontspan je geestelijk. Het maakt je hoofd leeg om je aan dacht op iets te richten. Net zoals bij het spelen van golf bijvoorbeeld: je aandacht is zodanig op je golfballetje gericht dat er geen ruimte in je hoofd meer over is om te piekeren over de dingen des levens.

Gerichte aandacht vermindert stress

Dus de gouden les die tango ons leert is dat gerichte aandacht, ontspant. Logisch denk ik dan. Natuurlijk, verschillende meditatietechnieken en relaxatietechnieken zijn erop gericht om je te helpen je aandacht te richten op iets anders dan je piekerende gedachte. Je zou deze les thuis eens kunnen uitproberen door je aandacht gewoon op iets anders te richten dan je gepieker.

Gerichte aandacht op de ander brengt rust en bedaart je piekeren

Het is door je aandacht op de ander te richten dat je tot rust komt. Soms denken we dat we stille rust nodig hebben om tot rust te komen. Vaak helpt dat inderdaad wel. Doch je zou toch eens kunnen uit proberen of je geen rust kan vinden door je volle aandacht aan één andere persoon te geven. Wanneer je je aandacht voor 100% aan die ene persoon geeft - en niet aan allerlei piekerende gedachten die die persoon bij je kan opwekken - dan merk je misschien wel dat je stress tot rust komt. Onrust komt meestal niet door de andere, maar veeleer door de piekerende negatieve gedachten die we over onze interactie met de ander maken. Let daar maar eens op!

Tango als therapie

Samengevat, kan je stellen dat tango een goede therapie kan zijn om stress uit ons leven te bannen, maar tevens ons een aantal interessante lessen toont voor een gelukkiger, stressarm leven.

Zelftest bij stress

Wil je weten in welke mate stress, spanning, angst of zelfs depressieve gevoelens meespelen in je leven, dan kan je dat gemakkelijk testen door een eenvoudige test van 21 korte vraagjes in te vullen.

Dr. Paul Koeck