Hoe stress, angst of depressiviteit digitaal verminderen met 2% per dag?
Anoniem, onder de radar, online, en zonder wachttijden?

Lessons learned van een pilootproject bij medewerkers van Emmaeus Jeugdzorg Mechelen

Verkorte samenvatting

Medewerkers van Jeugdzorg Emmaüs Mechelen (JEM) kregen de kans om autonoom - ‘onder de radar’ - en volledig anoniem hun stress-, angst-, en depressiviteitsniveaus te verminderen in het kader van een pilootproject met het dagelijkse online herstelprogramma ‘MijnKwartier.be Pro’ voor organisaties, bedrijven en overheden.
Het welzijnsbeleid van Jeugdzorg Emmaüs biedt een samenhangend geheel van mogelijkheden voor medewerkers om hun veerkracht en bevlogenheid te versterken. Echter is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om zich kwetsbaar op te stellen tav een collega, supervisor, vertrouwenspersoon of leidinggevende. Zo ontstaat een groep medewerkers die zelden wordt bereikt door het reguliere aanbod, en dus ‘onder de radar blijft’.
Nochtans kan iedereen er baat bij hebben om anders of beter te leren omgaan met stress, spanning, work-life balance, angst, piekeren, depressieve gedachten enz.

We bespreken de observatie dat net deze medewerkers gemiddeld 2% verbetering per dag scoren, en geven inzicht in de verklaring waarom en hoe ze dit resultaat bereiken. Een resultaat dat gelijkaardig is bij metingen in andere organisaties.

We bespreken ook de leercurve tijdens dit project en de lessons learned die andere HRM diensten kunnen helpen om voortaan ook deze kwetsbare docht gemotiveerde medewerkers te bereiken.

Inhoud

Veel HRM afdelingen worstelen met het feit dat het vaak moeilijk is om medewerkers die met stress kampen ten eerste te identificeren, ten tweede aan te spreken om de problematiek bespreekbaar te maken en ten derde een actieplan op te stellen.

Jeugdzorg Emmaüs Mechelen ging out-of-the-box nadenken over een andere aanpak, zeg maar een nieuwe invalshoek of paradigma:

“Wat als we er nu eens van uit gaan dat je medewerkers ‘onder de radar’ kan helpen, …zonder dat we van hen verlangen zich kwetsbaar op te stellen op de werkvloer?

Deze hypothese werd getest door de samenwerking met de professionele versie van het dagelijkse online herstelprogramma “MijnKwartier.be Pro”, ontwikkeld door Dr. Paul Koeck uit Antwerpen.

De professionele HRM versie van dit programma biedt volgende mogelijkheden:

1° Alle medewerkers krijgen de mogelijkheid om zich te testen en levenslang te her-testen:  Dit levert hen een analyse op van hun eigen scores op stress, angst en depressiviteit, alsook een evolutieprofiel over de jaren heen. Dit laat hen toe op 100% anonieme manier meer inzicht te verwerven in hun huidige situatie en risicoprofiel.

2° Iedere medewerker kan zich 100% anoniem op elk moment aanmelden om in het actieve dagelijkse online herstel- en preventieprogramma te stappen. Dit geeft ongeveer een kwartier per dag online digitale professionele begeleiding. Tijdens deze anonieme digitale begeleiding wordt de medewerker geholpen om op oplossingsgerichte wijze stap voor stap kleine veranderingen aan te brengen en uit te testen in zijn gedrag, gedachten en gewoontes. Zo leert de medewerkers in piepkleine haalbare stappen voor zichzelf te ontdekken wat wel helpt en wat niet helpt. Langzaam ontwikkelt zich een oplossingsgerichte gewoonte om zichzelf te leren helpen en bijsturen. Dit door haalbare experimenten en stappen die zo klein zijn dat ze elks op zich haalbaar zijn, en motiverend.

Deze aanpak vervangt geen therapie of begeleiding, al heeft ze voor velen een even krachtig en duurzaam effect. Het geeft moed en hoop dat positieve oplossingsgerichte verandering mogelijk is. Voor sommigen is dit voldoende, voor anderen verlaagt dit de drempel om toch zelf het initiatief te nemen om (onder de radar) verder op zoek te gaan naar aanvullende begeleiding.  (Onderzoek van op het Wereldcongres Psychiatrie toont dat 36% van de deelnemers hun problematiek uiteindelijk wel aankaarten bij een professionele hulpverlener, tewijl 40% daarvan aangeeft dat het volgen van dit digitale herstelprogramma daartoe heeft bijgedragen.)

Dit alles bevestigt de hypothese dat een deel van onze medewerkers ook ‘onder de radar’ geholpen kan worden, zonder hen te forceren dingen bespreekbaar te maken op de werkvloer. Uiteindelijk is de doelstelling het maximaliseren van het aantal geholpen medewerkers, met of zonder het medeweten van HRM.

Tijdens deze lezing zal JEM ook inzoomen op de ‘lessons learned’ in hoe je zulk project moet ondersteunen, promoten en begeleiden …. Hoe je ‘het vlammetje’ brandende houdt zodat medewerkers regelmatig eraan herinnerd worden dat ze gebruik kunnen maken van anonieme hulpmiddelen ‘onder de radar’.

Als HRM medewerker of verantwoordelijke zal je tijdens deze lezing leren:

1° Hoe je meer medewerkers kan helpen dan de cohorte die minder moeite heeft zijn of haar kwetsbaarheid bespreekbaar te maken.

2° Waarom slechts een deel van je medewerkers ‘boven de radar’ bereikbaar is en hoe een grote groep wel kan geholpen worden op een andere manier: 100% anoniem en toch gemotiveerd om te veranderen…. ‘Onder de radar

3° Wat verklaart dat slechts één kwartier per dag tijdsinvestering al tot een gemiddelde (gemeten) symptoomvermindering van 2% per dag leidt.

4° Waarom deze resultaten van medewerkers in de overheid in lijn liggen van een grotere studie op 17.000 actieve deelnemers die een toename in de levenstevredenheid van +40% in 21 dagen toont, terwijl meer dan de helft dan al symptoomvrij zijn met een stressdaling van -56% in 21 dagen. (Studie door Dr. Paul Koeck op Wereldcongres Psychiatrie 2017, 2019, 2023)

5° Wat we bij JEM leerden over hoe je zulk project van uit HRM moet begeleiden en ondersteunen en inbouwen in het kader van een breder HRM beleid.

Sprekers

Kris Holemans, Jeugdzorg Emmaüs Mechelen

Dr. Paul Koeck, arts en auteur ‘MijnKwartier.be’

Paul studeerde geneeskunde, filosofie en sportgeneeskunde aan de KULeuven, gevolgd door ‘Master in General Management’ (MBA) op de VLERICK Business School, en een meerjarige opleiding ‘Oplossingsgerichte Cognitieve Systeem Psychotherapie’ en een ‘Master in Ericksoniaanse Hypnotherapie’ aan het Korzybski Instituut en een opleiding ‘Medische Hypnotherapie’ aan het VHYP, en behaalde zijn ‘Master Practitionner NLP’ bij Richard Bandler, alsook een opleiding ‘EMDR’, ‘Mindfulness’, aangevuld met tientallen workshops in de belangrijkste therapeutische scholen zoals o.a. ‘CBT’, ‘REBT’, ‘Oplossingsgerichte opstellingen’, Focussing, systeemdenken op het MRI @ Palo alto, …

Als geneesheer psychotherapeut helpt hij patiënten met stress gebonden aandoeningen, angst, depressie, fobie, relatietherapie, burn-out, ASS, ADHD, …

Als business coach ontwikkelde hij het eerste gefundeerde oplossingsgerichte coaching model in Duitsland, de grondslag voor de opleiding aan de Universiteit van Bonn en zelf begeleidt hij leidinggevenden en HRM om oplossingsgerichte veranderingen aan te brengen in hun organisaties of afdelingen.

Als trainer en keynote spreker sprak hij in meer dan 25 landen in vijf verschillende talen aan verschillende universiteiten en op internationale wetenschappelijke congressen, inclusief wereldcongressen psychiatrie, psychotherapie, hypnotherapie en management.

In 2011 ontwikkelde hij een digitaal algoritme dat ‘best pratices’ uit de beste therapiescholen en management technieken integreerde tot één programma dat patiënten helpt om zelf hun stress, angst, depressie, burn-out of stress gebonden klachten op te lossen, digitaal online begeleid door het online zelfhulp herstelprogramma ‘MijnKwartier.be’.

In 2020 ontwikkelde hij de ‘MijnKwartier.be Pro voor HRM’ versie voor organisaties, overheden en bedrijven.

Waar inschrijven?

https://www.hrmindeoverheid.be/

Wanneer?

13 februari 2025