Dokter Edel Maex en Dokter David Dewulf, beide collegae-artsen, kwamen gisteravond als experten op televisie in de programma's Terzake en Panoramas van de Belgische televisiezender Canvas. Gisteravond besteedden de Belgische televisieprogramma's Panorama en Terzake een uitzending aan 'Mindfulness'. De aanleiding van de ontstane hetse is dat een undercover reporter op bezoek ging bij fake therapeuten zonder degelijke opleiding in Mindfulness.

Dr. Edel Maex is pionier in Mindfulness in België

Dr. Edel Maex ging al in de negentiger jaren op zoek naar de beginselen van Mindfulness door een opleiding te volgen bij Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness in de Verenigde Staten. Hij schreef het eerste Vlaamse boek over mindfulness en ergert zich nu terecht aan de vele onprofessionele imitaties van mindfulness die worden opgestart door allerlei would-be amateurs zonder medische of psychologische opleiding.

Dr. David Dewulf volgde enkele jaren later met zijn Mindfulness cursussen

Dr. David Dewulf was de volgende expert op de Vlaamse markt die kwalitatieve trainingen in Mindfulness aanbood. Ook hij schreef enkele boeken over mindfulness.

Panorama en terzake over Mindfulness

Panorama deed stof opwaaien met zijn undercover interview waarin een nep patiënt op bezoek ging bij een van de vele imitatoren van mindfulness professionals. Terecht stelden beide artsen, Dr. Edel Maex en Dr. David Dewulf dat Mundfulness, evenals andere vormen van  psychotherapie uitgevoerd dient te worden door professionals met een universitaire medische of psychologische opleiding.

 Mindfulness is een goede antipiekermethode

Doordat mindfulness je leert je gedachten stil te leggen en op het heden te richten, is het een heel goede vorm van stressverminderende meditatie met positieve klinische resultaten. Aangezien veel mensen er niet toe komen om het volledige gestructureerde mindfulnessprogramma te volgen en vol te houden, hebben wij er bij Mijn Kwartier voor geopteerd om een zelfhulpprogramma te ontwikkelen dat een aantal positieve elementen en oefeningen uit mindfulness integreert in een breder therapeutisch zelfhulpprogramma waar mindfulness gecombineerd wordt met technieken uit de cognitieve gedragstherapie, de oplossingsgerichte therapie en verschillende best practices uit andere therapiemethoden. Het online zelfhulpprogramma is dus geen traditioneel mindfulnessprogramma, maar een programma dat best practices integreert met andere oplossingsstrategieën.

Online zelftest om te zien of mindfulness of zelfhulp je kunnen helpen

Wil je weten of je aan een vorm van stress leidt waarvoor het online zelfhulpprogramma of een mindfulness cursus kunnen helpen? Vul dan nu hier onze gratis online zelftest in.

Dr. Paul Koeck