Meer en meer jonge mensen hebben last van psychische stoornissen. Denk hier maar aan burn-out, CVS, depressie,.... Ook stress is een vaak voorkomende factor onder jongeren. Of je nu op een hogeschool, een universiteit, het middelbaar, of zelfs in extreme gevallen, de lagere school zit, jongeren kunnen zeker en vast ook last hebben van negatieve stress.
Als we spreken over negatieve stress, hebben we het over stress dat ons functioneren negatief gaat beïnvloeden. Je zal er van beginnen zweten, black-outs krijgen,.... Vaak bouwt zulke stress zich op tijdens examenperiodes, omdat deze periodes vaak het drukst van het hele jaar zijn.
Examenstress: wat is het ?
Zoals de term al aangeeft gaat het over stress, die je voor de examens of tijdens de examens ervaart. Als je stress ervaart, zullen je gedachten vaak versnellen, je begint te zweten, kan ook beginnen doemdenken. Veel studenten hebben er last van. Ik denk dat velen onder jullie vaak de meeste stress ervaren net voor het examen. Je staat met veel leerlingen tezamen te wachten tot je eraan mag beginnen. Iemand vraagt: "Weet jij het antwoord op deze vraag?"; waardoor jij begint te twijfelen aan je kennis over het vak. Maar het kan ook zijn dat de stress vroeger begint op te treden. Je kan er niet van slapen, denkt dat je de leerstof nooit geleerd krijgt, vergeet telkens wat er nu weer op die vorige pagina stond,....
Examenstress: wat kan het veroorzaken?
Stress heeft een invloed zowel op je lichaam als je geest. Mentaal kan het black-outs, geheugenproblemen, concentratieproblemen of piekergedachten veroorzaken. Bovendien heeft stress ook een invloed op je lichaam. Zo kan stress in extreme gevallen zelfs maagbloedingen veroorzaken. Bij kinderen komt dit nog iets vaker voor, omdat zij kwetsbaarder zijn als volwassenen. Ook tijdens de puberteit kan stress snel op je lichaam slaan, omdat je hormonen namelijk voortdurend veranderen. Verder kan stress inslaapproblemen, vermoeidheid, moedeloosheid en zelfs enige depressiviteit veroorzaken.
Examenstress: hoe kan ik het aanpakken?
Stress is vaak niet schadelijk als het slechts een korte tijdsperiode aanhoudt. Als je langduriger onder stress komt te staan of je zelfs op korte termijn hevige stress ervaart, is het goed om dat zo snel mogelijk aan te pakken. Psychische problemen of klachten worden namelijk meestal erger als je ze niet aanpakt. Wat examenstress betreft is het goed om je grenzen te kennen en deze ook te bewaken. Zorg dus dat je voldoende ontspanning neemt, en benut deze ten volle. Het is dan ook nuttig om iets fysieks te doen, aangezien je al een hele dag beroep doet op je hersenen. TV-kijken is daarom niet echt een aanrader.
Examenstress: wat kan Mijn kwartier doen voor mij?
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat ontwikkeld is om je stress, depressie en angst te helpen aanpakken. Het geeft je oefeningen die je preventief tegen stress en angst kan doen en de vragen en video's geven je tips omtrent het aanpakken van jouw persoonlijke klachten. Verder ontdek je doorheen het programma wat jouw krachtbronnen zijn die je kan inzetten om na een tijdje aan auto-therapie te doen. Zo kan je dan in de toekomt zelf naar oplossingen zoeken!
Examenstress: doe de test!
Op de site van Mijn kwartier kan je bovendien een gratis stresstest terugvinden, zodat je voor jezelf eens kan testen hoe het met jouw stressniveau gesteld is.