Faalangst is een vorm van angst, die je ervaart als je moet presteren. Faalangst kan op verschillende gebieden voorkomen. Bijvoorbeeld: je kan het ervaren op het werk, school en zelfs thuis. Zo hebben veel mensen het idee dat zij verantwoordelijk zijn voor bepaalde dingen in het gezinsleven. Maar doorgaans ervaren mensen faalangst als ze iets moeten presteren op het werk of op school.
Faalangst: wanneer komt het voor?
Het komt dus voornamelijk voor als je iets moet presteren. Het kan na een tijdje echter ook voorkomen voor je iets moet gaan presteren. Als je faalangst ervaart, zal het beginnen enkel op de momenten dat je iets moet presteren. Zo kan je bijvoorbeeld de symptomen van faalangst ervaren als je een examen aan het afleggen bent. Na een tijdje echter zal de angst zich verbreden. Je zal bijvoorbeeld angst voor angst gaan ervaren. Tijdens het leren krijg je dan plots ook de symptomen van faalangst, omdat je angstig bent voor wat gaat komen.
Je brein gaat anticiperen om de angstige situaties. Zo kan het na een tijdje zijn dat deze faalangst je leven gaat beheersen, omdat de angst steeds algemener wordt en je voortdurend de schrik hebt om te falen.
Faalangst: wat zijn de symptomen van faalangst?
Om de symptomen van faalangst te beschrijven, kijken we naar 2 periodes, namelijk de periode dat we angst ervaren, maar het geen aanval is en een angstaanval. De symptomen van een angstperiode zijn de volgende:
- Piekergedrag
- Voortdurende bezorgdheid
- Rusteloosheid
- Opgewonden
- Prikkelbaar zijn
- Vermoeidheid
- Spierspanning
Je zal dus je hersenen overspannen en dit zal tot gevolg hebben dat je je moe voelt en dat ook je lichaam zal opspannen. Dit is dus absoluut geen comfortabele staat om je in te bevinden.
De symptomen van een angstaanval daarentegen verschillen een beetje van de symptomen, die je tijdens een angstperiode ervaart. Je zal merken dat de angstgevoelens precies opstapelen en ergere symptomen zullen triggeren:
- Een gevoel van ademnood
- angst en paniek
- Hartkloppingen
- Een beklemd gevoel op de borst
- Zweten
- Duizeligheid
- Een droge mond
- Tintelingen in handen en voeten
Dit is dus het gevolg van al de angst, die je hebt opgeslagen en al lang aanhoudt.
Faalangst: deze angst loslaten?
Het is niet gemakkelijk om zomaar van de ene moment op de andere deze angst los te laten. Veel mensen hebben hier professionele hulp voor nodig. Des te sneller je je angst aanpakt, des te sneller je generalisatie van angst ook aanpakt. Het is dus nuttig een hulpverlener te contacteren om je faalangst aan te pakken.
Mocht deze stap te groot zijn voor jou of ervaar je lichte mate van angst, dan kan je ook hulp zoeken bij ons online zelfhulpprogramma. Dit programma is samengesteld door artsen en psychologen, om iedereen de kans te geven op psychologische hulp. Is de stap te groot naar een hulpverlener? Dan kan je dit programma van thuis uit dagelijks volgen, om je angst en generalisatie van angst aanpakken. Je kan merken dat je je op korte tijd je veel gelukkiger zal voelen, omdat je jouw faalangst symptomen aanpakt!
Faalangst: test je faalangst?
Om te weten in welke mate jij last hebt en lijdt onder faalangst symptomen, kan je altijd hier gratis de online angsttest invullen. Deze kan je verder helpen in het begrijpen van je symptomen en bij het vinden van een gepaste behandeling.