Vermoeidheid kan in alle seizoenen van het jaar en in alle lagen van de bevolking voorkomen. Bovendien kunnen vormen van vermoeidheid erg van elkaar verschillen door de manifestatie van verschillende symptomen en door verscheidene oorzaken, die aan de basis van de vermoeidheid liggen. Echter kunnen we een aantal basis symptomen en oorzaken van vermoeidheid identificeren die bij een merendeel van de mensen lijken voor te komen. Een van deze symptomen is piekeren. Piekeren kan zowel een symptoom als een oorzaak zijn, omdat het ook voorkomt bij andere mentale problemen, zoals depressie en stress.

Wat is piekeren?

Piekeren is het herhaaldelijk nadenken over dezelfde elementen, zonder tot een oplossing te komen. Bovendien heb je moeilijkheden deze trein van gedachten stil te leggen eer hij vertrokken is. Dit maakt dat je soms uren na het slapengaan nog wakker in je bed kan liggen, aan het piekeren over één en hetzelfde onderwerp.

Piekeren? De invloed op vermoeidheid?

Omdat ons brein geen rust kan vinden, is het voor de rest van ons lichaam ook moeilijk om rust te vinden. Zo gebeurt het soms dat je slechts na een hele tijd na het piekeren in slaap valt. Piekeren kan er dus voor zorgen dat onze slaaptijd drastisch wordt ingekort.

Als je onrustig slaapt, kan het bovendien voorkomen dat je meermaals wakker wordt gedurende de nacht. Dit is nefast voor je mentale en fysieke gezondheid, aangezien je door deze oppervlakkige slaap niet voldoende diepe slaap en REM-slaap krijgt. Deze slaap staat in voor onze mentale en fysieke verfrissing, wat maakt dat je 's ochtends uitgerust opstaat en klaar bent om aan een nieuwe dag te beginnen. Als je echter oppervlakkig slaapt, is de kans groot dat je vermoeid opstaat en geen fut hebt gedurende de dag.

Piekeren? Hoe behandel je piekeren?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het aanpakken en behandelen van je piekergedrag om zo vermoeidheid en andere kwaaltjes gelinkt aan je piekergedrag aan te pakken. Het programma werd ontwikkeld door artsen en psychologen om je stap voor stap aan te leren hoe je ongezonde gewoontes zoals piekeren op een efficiënte manier kan veranderen door gezonde gewoontes, om zo een gelukkiger leven te leiden!

Piekeren? Doe de test!

Wil je graag weten in welke mate piekeren en andere vermoeidheid symptomen een invloed hebben op je dagelijks functioneren? Doe dan hier de gratis test!