Migraine kan uitgelokt worden door een aantal risicofactoren migraine. Het is zinvol deze risicofactoren te kennen, zodat je hiermee rekening kan houden in je dagelijks leven. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde voedingselementen, die migraine kunnen triggeren. In dat geval kan het zinvol zijn een bepaald dieet aan te gaan. Dit kan een grote invloed hebben op het aantal migraineaanvallen dat je ervaart.

Hoe test ik wat mijn persoonlijke risicofactoren migraine zijn?

Je kan te weten komen wat voor jou migraine triggert door een dagboek bij te houden. Een dagboek kan je aantonen welke risicofactoren gelinkt zijn met je migraine-aanvallen. In het dagboek kan je schrijven of je die dag eventueel een aanval hebt gehad en enkele specificaties van je aanval noteren. Hier denken we bijvoorbeeld aan welke kant van je hoofd, voorkant of achterkant van je hoofd, … Vervolgens kan je een lijstje maken van de risicofactoren migraine. De bedoeling hiervan is dat je erop kan aanduiden wat je die dag hebt gedaan of eventueel gegeten. Dit kan je na een tijd dan een patroon doen ontdekken.

Zijn risicofactoren migraine bij iedereen hetzelfde?

Risicofactoren migraine zijn voor iedereen persoonlijk. Het is niet omdat een ander last heeft van migraine na het eten van tomaten, dat het bij jou ook zo zal zijn. Jij kan bijvoorbeeld last krijgen van migraine na het veranderen van je slaappatroon. Om deze reden is het nuttig om een persoonlijk dagboek bij te houden. Om je te helpen bij het opstellen van dit dagboek, kan je hieronder een lijst vinden van risicofactoren migraine.

Veranderingen in je omgeving?

Bepaalde veranderingen in je omgeving kunnen omschreven worden als risicofactoren migraine. Hieronder kan je een lijst vinden van de veranderingen in je omgeving die kunnen leiden tot migraine:

  • Veranderingen in het weer
  • Veranderingen in je dagschema
  • Een maaltijd overslaan
  • Verandering in je slaappatroon

Sensorische prikkels?

Naast veranderingen in je omgeving, zijn er ook bepaalde prikkels die vallen onder risicofactoren migraine. Hieronder kan je een lijst vinden van de sensorische prikkels die kunnen leiden tot migraine:

  • Sterk licht
  • Geuren die prikkelen
  • Sterke geluiden

Stress?

Stress is een zeer gekende risicofactor van migraine. Stress heeft doorgaans een groot aandeel in het ontstaan van migraine. Hieronder vind je een lijst van de stressvolle situaties, die kunnen leiden tot migraine:

  • Periodes van intensieve activiteit, zowel lichamelijke activiteit als mentale activiteit
  • Rustperiodes na intensieve periodes
  • Emotionele gebeurtenissen
  • Crisissen

Hormonale schommelingen?

Hormonen zijn naast de voorgaande risicofactoren migraine een grote boosdoener. Hieronder vind je een lijstje van hoe hormonale schommelingen migraine kunnen triggeren:

  • Menstruatie
  • Ovulatie
  • Pilvrije dagen als je de pil neemt. Soms kan het zijn dat hoofdpijn of migraine optreedt tijdens de dagen dat je de pil moet nemen, soms kan het zijn dat hoofdpijn en migraine voornamelijk optreden tijdens de pilvrije dagen.

Risicofactoren migraine: voeding?

Er zijn bepaalde voedingselementen die migraine kunnen uitlokken en een aanval kunnen verergeren. Daarom vind je hieronder een lijst van voedingsstoffen die aanzien worden als risicofactoren migraine:

  • Alcohol. Doorgaans is rode wijn en rode alcoholproducten gevaarlijker dan witte wijn en witte alcoholproducten. Volgende producten zijn gekend als risicofactoren migraine: wijn, Chianti, derivaten van rode wijn, Champagne, Sherry, bier. Bier en witte wijn kunnen soms in beperkte hoeveelheden verdragen worden.
  • Chocolade
  • Banaan
  • Pulp van citrusvruchten. Het sap geeft geen problemen in beperkte hoeveelheden
  • Noten
  • Uien
  • Paddenstoelen
  • Tomaten
  • Gerookte haring- en pekelharing
  • Kaassoorten. Hier gaat het  voornamelijk over gefermenteerde kaas en oude kaas. Platte kaas en smeerkaas geven meestal geen problemen. Jonge Hollandse kaas kan eveneens in beperkte hoeveelheden verwerkt worden.
  • Chinese gerechten met mono-natriumglutamaat, wat een soort smaakmaker is.
  • Diepvriesproducten met mono-natriumglutamaat
  • Vleeswaren met nitrieten, zoals bijvoorbeeld hotdogs en charcuterie
  • Light producten met aspartaam

Intra-individuele verschillen bij risicofactoren migraine?

Het kan zijn dat risicofactoren van migraine niet altijd hetzelfde effect geven. Er zijn dus intra-individuele verschillen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat als je een tomaat eet tijdens je vakantie, je geen last hebt, maar tijdens een stressvolle periode wel. Het is dus een samenkomst van risicofactoren van migraine die meestal de aanleiding geven. Daarnaast is er ook een verschil tussen mensen met migraine met aura en zonder aura. Doorgaans hebben patiënten met aura minder problemen moet voedingselementen dan mensen zonder aura.