Voel je je soms moe? Heb je het gevoel dat het maar niet voorbij gaat? Dat je zelfs in je vrije tijd geen rust meer vindt? Vermoeidheid stapelt zich vaak op tot in sommige gevallen je een burn-out krijgt. Dit artikel somt vermoeidheid symptomen op en zal je ook inlichten over mogelijke behandeling en hoe je vermoeidheid kan aanpakken.
Vermoeidheid symptomen: symptomen van vermoeidheid
Als je vermoeid bent, begint je vermoeidheid vaak met een periode waarin je onder veel druk stond of je erg gestrestst was. Deze stress zal er op zijn beurt voor zorgen dat je moeite hebt om in slaap te vallen. Stress zorgt er namelijk voor dat we zowel mentaal als lichamelijk geen rust meer vinden door de afscheiding van het stresshormoon. Je begint te piekeren en krijgt je gedachten maar niet stil. Dit is vaak het begin van vermoeidheid. Je slaap slecht, dus hebt ook meer moeite om je aandacht ergens bij te houden en je reageert feller als iemand je iets vraagt. Soms kan het zelfs zijn dat je problemen krijgt met je geheugen en dat je huilbuien krijgt. Vermoeidheid is een soort vicieuze cirkel waar je moeilijk uit geraakt . Het is namelijk zo dat de vermoeidheid symptomen op hun beurt er weer voor gaan zorgen dat je stress ervaart, wat ervoor zal zorgen dat je ’s nachts moeilijk kan slapen. Zo zal je na een tijdje merken dat je zelfs de molen van gedachten tijdens je vrije tijd moeilijk stop kan zetten dat je maar niet kan bijslapen in het weekend, of als je er tijd voor hebt.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat stress ervoor zorgt dat je slaapritme verstoort geraakt en dat je zal merken dat dagdagelijkse dingen steeds moeilijker worden om te doen. Je werk zal bijvoorbeeld meer tijd vergen of je zal je sneller uitgeput voelen, omdat je al geen kracht had. Angst kan soms ook de oorzaak zijn van vermoeidheid. Angst vraagt namelijk veel van je lichaam en zal er ook voor zorgen dat je je mentaal uitgeput voelt. Bovendien is de kans groot dat je blijft pikeren over je angst als je in je bed ligt en daardoor wakker blijf liggen of oppervlakkiger slaapt.
Vermoeidheid symptomen : behandeling van vermoeidheid symptomen
Je kan je vermoeidheid het best aanpakken door de onderliggende oorzaak van je vermoeidheid symptomen aan te pakken. In vele gevallen is dit stress of soms angst. Als je aan je angst en stress werkt en het vermindert, kan je vermoeidheid ook afnemen. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het verminderen van stress en angst. Het zal je helpen je slaapritme terug te vinden en anders met stress en angst te leren omgaan, zodat deze ook verminderen.
Vermoeidheid symptomen: doe de stresstest!
Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben op je slaappatroon of stress ervoor zal zorgen dat je oververmoeid kan worden, doe dan hier de gratis stresstest!