Het is vaker voor de mensen rondom je gemakkelijker een verslaving te herkennen als voor jezelf. Vaak ontkennen mensen met een verslaving dat ze verslaafd zijn of proberen ze hun gebruik te verstoppen voor andere mensen.

Stap 1: Hoe vaak gebruik je het product?

De resultaten van hoeveel glazen alcohol per week je mag drinken om niet verslaafd te zijn, verschillen. Toch is het idee achter deze resultaten vrij simpel: als je iedere dag of meerdere keren per week grote hoeveelheden van het product consumeert, is de kans groot dat je verslaafd bent. Al is dit nu drugs, alcohol of zelfs sigaretten. Mensen die verslaafd zijn kunnen niet meer leven zonder het product en gebruiken het dus zo frequent mogelijk.

Stap 2: Wat is de impact op mijn leven?

Als je een keertje per week een glas alcohol drinkt, ga je daar zo goed als nooit enige gevolgen van ondervinden. Je kan normaal blijven functioneren en af en toe een glaasje drinken. Door het overmatig gebruik bij mensen met een verslaving, ondervinden zij vaak grote veranderen op verschillende levensgebieden. Zo kunnen ze agressiever worden, maken vaker ruzie met hun partner, komen vaker te laat op hun werk,... Een verslaving heeft vergaande gevolgen. Dit is dus bovenop het gebruik een verschilpunt tussen verslaving en normaal gebruik.

Stap 3: Hoe voel ik me meestal?

Een vraag die je jezelf kan stellen is hoe je je meestal voelt doorheen de dag. Voel je je gelukkig? Heb je het gevoel dat er iets ontbreekt? Voel je je depressief? We merken dat mensen met een verslaving zich vaak depressief of angstig voelen en daarom beginnen drinken. Natuurlijk heeft het drinken ook gevolgen, waardoor ze zich vaker nog depressiever of angstiger gaan voelen. De oorzaak van het drinkgedrag ligt hem vaak in het willen verdoezelen van psychisch lijden. Je kan dus voor jezelf nagaan of er iets in je leven is waar jij je erg triest over voelt, of iets wat er gebeurt is dat psychische littekens heeft kunnen achterlaten.

Verslaving? Doe de test!

Wil je graag weten of depressie of angst aan de basis kan liggen van je verslaving? En of deze verslaving eventueel psychisch lijden versterkt en met zich mee brengt? Doe dan hier de gratis depressie test en ontdek wat jij kan doen om de psychische cirkel van lijden te doorbreken!