Verslavingen komen zeer frequent voor. Mensen kunnen verslaafd zijn aan een breed gamma van producten: suiker, sigaretten, alcohol, drugs,... In dit artikel willen we een aantal tips geven voor: partner helpen bij verslaving. We focussen ons in dit artikel op de zwaardere verslavingen zoals alcohol en drugs.

Partner helpen bij verslaving? Tip 1: herken je dynamiek

Heb jij ooit al eens naar het werk van je partner moeten bellen om te zeggen dat hij/zij niet kon komen werken vandaag? Heb je ooit al eens alles moeten opruimen, omdat je partner kwaad is geworden? Ben je ooit al eens het slachtoffer geweest van fysiek geweld?

Verscheidene psychologische theorieën zeggen dat mensen met een alcoholverslaving een nieuw evenwicht in een relatie brengen: die van gebruiker en medeplichtige. Vaak zien we dat de partners van verslaafden excuses zoeken voor hun partner, zodat deze een straf of andere negatieve gevolgen van zijn verslaving kan ontlopen. In sommige gevallen gaat de partner zelfs alcohol voorzien voor de verslaafde.

Ondanks de verslaving spreken we dus van een soort evenwicht ten gevolge van de verslaving. Uiteraard is dit geen gezond evenwicht, omdat de relatie berust op het geven langs één kant en nemen langs de andere kant. Desondanks kan het doorbreken van dit evenwicht voor ernstige gevolgen zorgen.

Partner helpen bij verslaving? Tip 2: zoek gepaste hulp

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet gemakkelijk een vaak ontkennende partner te helpen om van zijn/haar verslaving af te geraken. Bovendien: wat is gepaste hulp? In sommige gevallen, als de verslaving zich nog maar recent aan het ontwikkelen is en nog niet al te diep geworteld is, kunnen een interventie, gesprekken en ondersteuning van de mensen rondom helpen om van een verslaving af te raken. Aan de andere kant zijn er de verslavingen die al erg lang aan de gang zijn en erg moeilijk aan te pakken lijken. In dat geval kan het nuttig zijn professionele hulp te zoeken. Het aanpakken van een hardnekkige verslaving kan een langdurig proces zijn. Het is dus zeker en vast oké hulp in te roepen!

Partner helpen bij verslaving? Tip 3: doe de welzijnstest!

De verslaving van je partner kan natuurlijk een invloed hebben op jouw humeur en je dagelijkse functioneren. In het hele proces van het willen helpen van je partner, mag je dus jezelf niet uit het oog verliezen. Bijgevolg kan je hier altijd de gratis welzijnstest doen om na te gaan hoe goed jij je in je vel voelt!