Depressie is één van de best gekende mentale ziektes wereldwijd. Bovendien komt de ziekte in alle lagen van de bevolking en in alle culturen voor. Desondanks bestaan er nog veel vooroordelen omtrent de ziekte en kunnen vele mensen vaak niet meer zeggen over depressie dan dat het te maken heeft met een somber humeur.

Dit artikel heeft als doel de meest gekende symptomen van depressie te beschrijven om vervolgens enkele behandelingsvormen van depressie verder toe te lichten. Op het einde van het artikel vind je bovendien de link naar een gratis depressie test, die je meer kan vertellen over welke depressie symptomen jij precies ervaart en wat mogelijke behandelingen zijn om deze depressie symptomen te verminderen.

Depressie? Wat zijn depressie symptomen?

Zoals eerder vermeld is het meest gekende symptoom van depressie het alles overheersende sombere humeur. Dit wil zeggen dat de persoon in kwestie een duidelijk verschil merkt met zijn eerdere humeur en dat deze zich nu in een constante staat van somberheid bevindt. Zelfs leuke of grappige situaties hebben geen positief effect meer op het humeur. Daarnaast voelen mensen met depressie zich vaak erg schuldig, wat samenhangt met een ander symptoom: piekeren. Het kan erg moeilijk zijn voor iemand met een depressie zich met anderen te omringen, omdat hij of zij zich dan constant in vraag zal trekken, wat eventueel zelfs op lange termijn lichamelijke symptomen kan uitlokken zoals spierpijn of hoofdpijn.

Daarnaast wordt een depressie gekenmerkt door uitzichtloosheid en isolatie. Vaak hebben mensen met depressie geen toekomstbeeld en lijken ze niet langer initiatief te nemen om bijvoorbeeld samen iets met vrienden te gaan doen, omdat ze zich vaak de vraag stellen wat het nut is. Bovendien zijn sociale situaties vaak moeilijk, waardoor mensen met een depressie de tendens hebben zich te isoleren, wat op zijn beurt de depressieve gevoelens kan versterken.

Depressie? Hoe behandel je een depressie?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een depressie te behandelen: medicatie, therapie, ... Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen en psychologen, dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het aanpakken en verminderen van depressie symptomen. Bovendien werkt het programma niet enkel aan de aanpak van huidige symptomen, maar ook aan hervalpreventie. Zo geef je depressie in de toekomst minder kans door vroegtijdige herkenning van depressie symptomen en de know-how omtrent hoe je deze kan aanpakken.

Depressie? Doe de gratis depressie test!

Denk je te lijden aan een depressie? Doe dan hier de gratis depressie test van Mijn Kwartier!