Opgeblazen gevoel? Moeilijke stoelgang? Winderigheid? Al deze symptomen kunnen wijzen op darmklachten. Onze darmen vormen een belangrijk onderdeel van het verteringsproces. Ze zorgen ervoor dat voedingsstoffen opgenomen worden en afvalstoffen correct verwijderd worden. Ondanks hun belangrijke functie kan het voorkomen dat de darmen hun werk niet altijd perfect uitvoeren. In dat geval kunnen er darmklachten ontstaan.

1 op 10 heeft last van darmklachten. Darmklachten kunnen bestaan uit een opgeblazen buik, buikpijn en winderigheid. Soms zijn deze klachten van voorbijgaande aard, soms is er iets ernstiger aan de hand. Zo kan een combinatie van een gezwollen buik en een winderig gevoel wijzen op PDS. PDS, beter gekend als het prikkelbare darmsyndroom, komt voornamelijk voor bij vrouwen en kan ernstig ongemak veroorzaken.

Aan de andere kant kunnen diarree of obstipatie ook een teken vomen van darmproblemen. Deze klachten kunnen een grote variatie van oorzaken omvatten. In sommige gevallen wijzen darmklachten zelfs op ernstigere stoornissen. In dat geval kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Het is dus nuttig darmklachten en hun oorzaken in de gaten te houden. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder belangrijke informatie omtrent de symptomen van darmklachten, de soorten stoornissen en wat mogelijke behandelingen tegen darmklachten zijn.

Wat zijn darmklachten?

Darmklachten kunnen voorkomen door een gevarieerde reeks van oorzaken. Zo kunnen stress, overgewicht, parasieten en zelfs stoornissen darmklachten uitlokken. Darmklachten kunnen dus zowel een psychische als een fysieke oorzaak hebben. Het is dan ook nuttig op zoek te gaan naar de oorzaak van de darmklachten en deze aan te pakken. Het heeft namelijk geen nut medicatie te nemen wanneer de oorzaak psychologisch is.

Symptomen van darmklachten

Ontlastingsproblemen (diarree en constipatie)

Vaak hebben mensen met darmklachten last van ontlastingsproblemen. Deze problemen kunnen zich uiten in zowel diarree als constipatie. Zo is obstipatie een vorm van verstopping, waarbij de ontlasting te lang in de darm heeft gezeten. Hierdoor kan je een harde ontlasting krijgen, die erg pijn kan doen. Diarree en constipatie kunnen door elkaar voorkomen. Ook kan er slijm en bloed meekomen bij de ontlasting. De ontlasting kan ook fel ruiken of plakken aan het toilet. Soms kan je ook onverteerd voedsel opmerken in je ontlasting.

Buikklachten en misselijkheid

Een andere groep van darmklachten is de buikklachten. Deze groep omvat klachten zoals buikpijn, een opgezwollen buik en krampen. Ook misselijkheid hoort bij deze tweede groep. Mensen met darmklachten hebben vaak last van een aanhoudende buikpijn.

Slechte vertering

Een derde groep van darmklachten omvat klachten omtrent slechte vertering. Hier horen klachten zoals vermageren, slaapproblemen, vermoeidheid en zelfs haaruitval bij. Door de slechte vertering kan dit symptomen uitlokken over heel je lichaam. Ook bloedarmoede kan zo wijzen op darmklachten. Daarnaast is ook een tekort aan mineralen of vitaminen een symptoom van darmklachten.

Presentatie symptomen

Niet alle klachten kunnen samen voorkomen. Klachten kunnen namelijk erg verschillen van persoon tot persoon. Ze kunnen bovendien afhankelijk zijn van de oorzaak van de darmklachten. Daarnaast manifesteren alle symptomen zich niet tegelijkertijd. Het kan zijn dat sommige symptomen zich pas enkele dagen later manifesteren.

Wat zijn de oorzaken van darmklachten?

Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen zowel fysische als psychologische redenen aan de basis liggen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste oorzaken van darmklachten.

Afname antilichamen

Als ons lichaam verzwakt, hebben we meer kans om ziek te worden en dus ook op darmklachten. Immunoglobulines zijn zulke antilichamen die ervoor zorgen dat ons lichaam beschermd is. Deze immunoglobulines zijn tevens ook aanwezig in het spijsverteringsstelsel. Als deze stoffen afnemen, is de kans groter op infecties en ziektes.

Alcoholgebruik

Alcohol kan ernstige schade aanrichten in ons lichaam bij overmatig gebruik. Darmen en maag ondervinden ook hier de gevolgen van. Het slijmvlies, dat deze delen beschermt, kan aangetast worden bij overmatig alcoholgebruik. Irritatie en ontstekingen zijn vaak voorkomende gevolgen.

Afname van de natuurlijke darmflora

Er zijn verschillende dingen die de natuurlijke darmflora kunnen ontregelen. Zo is het gebruik van medicatie zoals antibiotica een grote boosdoener voor onze darmflora. Door de afname van de natuurlijke darmflora kunnen krampen en gassen ontstaan. Het is daarom aangeraden een arts te contacteren in verband met medicatie en antibioticagebruik. Een andere tip is pas antibiotica te nemen als het echt niet anders kan. Antibiotica doodt namelijk niet alleen slechte bacteriën, maar ook de goede die de natuurlijke darmflora ondersteunen.

Door de afname van goede bacteriën in onze darmflora verlaagt je weerstand. Dit kan infecties tot gevolg hebben. Bovendien heb je meer kans om ziek te worden.

Stress als oorzaak van darmklachten

Naast verscheidene fysische oorzaken zijn er ook psychologische oorzaken die darmklachten kunnen veroorzaken. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van darmklachten. Stress kan ons spijsverteringsstelsel ontregelen, met onder andere diarree en winderigheid tot gevolg. Net zoals alle andere oorzaken van darmklachten kan stress langdurig darmklachten uitlokken. Het is daarom nuttig dat je tijdens je zoektocht naar oorzaken ook psychologische oorzaken in overweging neemt.

Darmklachten? De verschillende darmstoornissen?

Net zoals er verschillende oorzaken van darmklachten bestaan, bestaan er ook verschillende darmstoornissen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende stoornissen die gelinkt zijn aan darmklachten.

PDS of prikkelbaredarmsyndroom

Het kan voorkomen dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die niet goed verteerd worden door je darmen. Een voorbeeld hiervan is lactose-intolerantie, waarbij melk niet goed verteerd wordt. Zulke klachten kunnen echter intenser en vaker voorkomen. In dat geval kan er eventueel gesproken worden van prikkelbaredarmsyndroom.

Het prikkelbaredarmsyndroom maakt deel uit van de groep maag- darmaandoeningen. Bij deze stoornissen is er sprake van een verstoorde functie van je darm of maag. Hierbij is echter geen onderliggende ziekte gekend. We weten dus niet waarom deze verstoring optreedt.

Symptomen van PDS

Darmklachten die kunnen optreden bij deze stoornis kunnen verschillen van persoon tot persoon. Pijn of buikpijn komt het vaakst voor in geval van PDS. Daarnaast zijn er nog een aantal bijkomende symptomen die zich kunnen manifesteren bij PDS:

 • Krampen
 • Diarree, al dan niet afwisselend met obstipatie
 • Obstipatie, al dan niet afwisselend met diarree
 • Een opgeblazen gevoel
 • Winderig gevoel
 • Moe zijn
 • Rugklachten
 • Moeite met plassen
 • Maagpijn
 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen
 • Pijn bij vrijen

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een darmstoornis, waarbij je slijmvlies van de dikke darm frequent chronisch ontsteekt. Ondanks dat de ziekte colitis ulcerosa zich richt op de darmen, kan het ook symptomen buiten de darmen veroorzaken. Andere delen van het lichaam kunnen namelijk ook te maken krijgen met ontstekingen ten gevolge van de ziekte. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn erg veel van elkaar weg.

Net zoals bij andere problematieken kunnen de ziekte en de bijhorende darmklachten zich op verschillende manieren uiten. Colitis ulcerosa kan grote variaties aan darmklachten en intensiteit veroorzaken. Niet iedereen die aan de ziekte lijdt, zal dezelfde darmklachten ondervinden. Het is daarom nuttig om hieronder na te gaan welke darmklachten op jou van toepassing zijn.

Symptomen van colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa bevat een grote variatie aan darmklachten. Hieronder vind je een lijst met de klachten die het vaakst voorkomen. Om van de ziekte te mogen spreken, moeten niet noodzakelijk alle onderstaande symptomen aanwezig zijn. Zoals eerder vermeld, kan de ziekte namelijk erg verschillen van persoon tot persoon.

 • Gevoel dat je je darm niet kan legen, zelfs na de stoelgang
 • Het plots diarree krijgen. Deze stoelgang gaat frequent gepaard met slijm en bloed
 • Pijn aan rectum
 • Opstopping van de stoelgang
 • Krampen in de buik
 • Gewichtsverlies ten gevolge van diarree of minder eetlust
 • Moeheid
 • Bloedarmoede ten gevolge van het verliezen van bloed bij de stoelgang
 • Moeite om je ontlasting te controleren

Bovenstaande klachten richten zich op de ontsteking van de darm. Daarnaast kan colitis ulcerosa zich uiten door klachten in andere delen van het lichaam. Hieronder vind je een lijst van klachten die veroorzaakt kunnen worden door de ziekte:

 • Oogontsteking
 • Gewrichtsontstekingen
 • Huidklachten
 • Leverontstekingen

De ziekte van Crohn

Net zoals de darmstoornis colitis ulcerosa wordt de ziekte van Crohn gekenmerkt door darmklachten. De ziekte van Crohn is een bekende darmstoornis, die veel gemeen heeft met de ziekte colitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa wordt veroorzaakt door regelmatige terugkerende, chronische ontstekingen van de dikke darm. De ziekte van Crohn daarentegen zorgt voor een algemenere ontsteking. Niet alleen de dikke darm wordt getroffen door ontstekingen, maar ook de dunne darm lijdt eronder. Net zoals bij andere stoornissen gaan de klachten gepaard met zweren en bloed. Deze symptomen kunnen op hun beurt leiden tot andere symptomen, zoals bloedarmoede.

De ziekte van Crohn kan bovendien andere klachten uitlokken die niet veroorzaakt worden door darmklachten. De vagina en de blaas kunnen namelijk ook geïrriteerd raken door ontstekingen. Daarnaast kunnen andere delen van het lichaam ook aangetast raken door de ziekte.

Symptomen van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is te herkennen aan de hand van een aantal symptomen. Deze symptomen zijn niet bij iedereen hetzelfde. Ze kunnen voorkomen in verschillende variaties en intensiteiten. Bovendien dienen niet alle symptomen aanwezig te zijn om te mogen spreken van de ziekte van Crohn. De ziekte uit zich dus op individueel niveau. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Crohn:

 • Diarreeklachten, in combinatie met slijmen en bloed
 • Buikklachten
 • Verstopping van de stoelgang
 • Bloedarmoede
 • Gewichtsafname
 • Moe zijn
 • Koorts
 • Geremde groei in het geval van kinderen en jongeren
 • Wonden, fistels en/of ontstekingen, meestal rond de anus
 • Vernauwingen van de darmen

Hieronder vind je een lijst van symptomen die kunnen veroorzaakt worden in ander delen van het lichaam door de ziekte van Crohn

 • Ontsteking van het oog
 • Gezwollen gewrichten, al dan niet gepaard met ontstekingen
 • Huidirritaties
 • Aften en zweren in de mond
 • Galstenen

Parasieten

Darmparasieten komen bij ongeveer 20-30 procent van de bevolking voor. Darmparasieten zijn organismes die leven op de gastheer. Dit wil zeggen dat ze zich voeden aan de gastheer, maar deze vervolgens ook ziek maken. Voornamelijk kinderen zijn kwetsbaar voor darmparasieten. Deze parasieten kunnen vage darmklachten uitlokken. De parasieten lokken echter niet altijd darmklachten uit.

Hoe behandel ik darmklachten?

Medische oplossingen

Niet alle stoornissen en darmklachten zijn te behandelen. Zo is er tot op heden nog geen behandeling voor prikkelbare darm syndroom, PDS. Wel kan een colonoscopie gebruikt worden om het verschil vast te stellen met andere oorzaken. Ondanks dat de ziekte en bijhorende darmklachten niet te behandelen zijn, bestaan er wel medicijnen die de ernst van de darmklachten kunnen verminderen. Soms kunnen antidepressiva ook helpen bij de behandeling van darmklachten. Deze kunnen voornamelijk de pijn verminderen.

Ook andere darmstoornissen zijn niet te behandelen. Ook hier kan lichte medicatie een verlichting brengen van de darmklachten en symptomen.

Naast medicatie bestaan er ook andere methoden die helpen bij het onderdrukken of verminderen van de symptomen en pijn bij darmklachten.

Selecteren van voeding

Als je gezond eet en niets eet wat je darmen niet goed kunnen verdragen, kan je proberen de symptomen te onderdrukken. Zo kunnen koffie en koolzuurhoudende dranken darmklachten veroorzaken. Hieronder een lijst van een aantal eet-/drinkwaren, die gas kunnen uitlokken:

 • Frisdranken
 • Kolen
 • Bonen
 • Uien

Fruit geeft doorgaans geen problemen, tenzij je darmen gevoelig zijn voor fructose. Als je eet, eet op een traag tempo en praat zo weinig mogelijk tijdens het eten. Op die manier vermijd je dat er lucht mee naar binnen komt. Drink ook genoeg.

Psychologische oplossingen bij darmklachten

Het is bewezen dat stress soms aan de oorzaak kan liggen van darmklachten of darmklachten kan verergeren. Daarom is het nuttig je stress proberen te reduceren of controleren. Ontspanningstechnieken en het herkennen van symptomen van stress kunnen je hierbij helpen. Je kan deze technieken ook combineren met eventuele medische aanpakken, om zo een meer effectieve behandeling op te stellen.

Wil je graag testen of je stressniveau momenteel te hoog is en daardoor een invloed kan hebben op je darmklachten? Doe dan hier gratis de zelftest!

Hoe kan het online programma MijnKwartier.be je helpen?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, in samenwerking met artsen en psychologen, dat je dagelijks begeleidt in het verminderen van stress. Zo kan je zelf therapeutische technieken inzetten om stress te verminderen, zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en veranderde denkpatronen en gewoontes. Onderzoek toont aan dat de gemiddelde deelnemer na een maand 77% minder stress ervaart.

Stress-reduction-3-weeks-NL-15Minutes4Me

Naast het minimaliseren van stress, kan Mijn Kwartier je ook helpen je pijngrens te verhogen, zodat je minder pijn ervaart. Omdat darmklachten frequent te maken hebben met een overgevoeligheid van het lichaam, kan dit je helpen in je dagelijks leven minder pijn te ervaren.

Pain-reduction-4-weeks-NL-15Minutes4Me

Het programma kan je naast het verminderen van pijn ook helpen waarschuwingssignalen van pijn te leren herkennen. Op die manier kan je:

 1. Pijn voorkomen
 2. Als pijn zich dan toch voordoet, de frequentie en duur van deze pijn verminderen

Pijn heeft vaak te maken met stress en andere factoren die je zelf in de hand hebt. Leer vandaag nog hoe het programma je kan helpen een evenwichtig leven te leiden en hoe je zelf pijn kan beheersen. Leer tevens hoe je deze technieken na het programma kan toepassen, om op lange termijn aan hervalpreventie te doen en je immuunsysteem te versterken.

Doe de gratis stress test!

Wil je graag testen in welke mate stress een invloed kan hebben op je darmklachten? Doe dan hier de gratis stress test!