Sociale fobie is een angststoornis waarbij men het moeilijk heeft met sociale interacties. Het is misschien één van de minder gekende soorten van een angststoornis, maar komt vaak voor. Mensen de lijden aan een sociale fobie hebben moeite met dagelijkse interacties of zelfs gebeurtenissen of taken, die verbonden zijn aan interacties. Het kan dus een grote invloed hebben op je dagelijks functioneren. In dit artikel sommen we de symptomen van sociale fobie op, geven we ook een paar mogelijke gevolgen van de fobie en geven we mogelijke behandelingsmethoden.

Sociale fobie: symptomen van sociale fobie

Sociale fobie heeft als hoofdkenmerk angst voor sociale interacties. Dit kan gaan van vergaderingen tot zelfs telefoongesprekken. Alles wat met gesprekken of andere mensen te maken heeft, maakt je angstig. Ook al zijn het korte gesprekken of zelfs maar een ‘hallo’, kan dit zeer stresserend zijn voor iemand met sociale fobie. Ze zijn bang voor alles waar ze moeten interageren met anderen. Bovendien zijn ze erg onzeker over zichzelf in sociale situaties. Ze zijn verlegen en angstig voor reacties van anderen. Ze zijn bang dat ze uitgelachen zullen worden of gepest. Zelfs kritiek is moeilijk om te verwerken voor iemand met sociale angst. Ze zijn als de dood voor het idee dat iemand ze niet aardig zal vinden of ze dat ze hen beginnen uit te lachen. Na een tijdje of bij intense angst, kan dit leiden tot een paniekaanval of hyperventilatie.

Sociale fobie: gevolgen van angst

Als je geconfronteerd wordt met angst, kan het zijn dat je een paniekaanval krijgt of dat je begint te hyperventileren. Dit is niet het enige gevolg van sociale fobie. Verder lokt angst een spanning van je lichaam uit. Na een tijdje kan dit ervoor zorgen dat je nekpijn of spierpijn krijgt. Stress wordt ook in grote mate afgescheiden tijdens angst of een paniekaanval. Als dit frequenter gebeurt, kan het zijn dat je ook hier gevolgen van gaat ondervinden. Denk hier maar aan moeite met aandacht, moeite met geheugen, voortdurende alertheid. Ook hebben mensen met angst vaak moeite om te gaan slapen. Is het niet door de stressreactie die angst teweeg brengt, is het doordat ze angst voor de angst creëren. Dit is angst voor de gevolgen of situaties die angst teweeg brengen. Het kan dus zijn als je sociale fobie hebt, dat je in je auto angstig wordt, omdat je op het werk iets tegen je collega zal moeten zeggen.

Sociale fobie: behandeling

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt in het aanpakken van stress en angst. Het bevat oefeningen en video’s die je zullen helpen in het afnemen van je angst.

Sociale fobie: doe de angsttest

Je kan altijd onze gratis angsttest invullen, om te weten te komen in welke mate jij angst ervaart. Na het invullen van de test, stuurt het je door naar een pagina met jouw persoonlijke scores!