Om snel te antwoorden op de vraag die geformuleerd wordt in de titel, is het antwoord ‘ja’. De eerste stap zetten naar een hulpverlening kan heel moeilijk zijn en is voor velen een moeilijke stap. Als je jezelf dan vraagt waarom het zo moeilijk is, weten vele mensen niet het exacte antwoord. Omdat het weer iets extra is dat ik erbij moet pakken? Omdat ik dan moet toegeven dat ik een probleem heb? Omdat ik er dan over moet praten? Kortom er kunnen veel verschillende mogelijkheden zijn waarom het voor jou moeilijk is om naar de psycholoog of psychiater te stappen. Lees hier meer over de moeilijkheden van de eerste stap.

De eerste stap naar een hulpverlening?

Veel mensen denken dat ze alleen zijn of dat er niet veel mensen naar de psycholoog gaan. Enkel diegene met zware problemen gaan naar de psycholoog. Dit is niet waar. Eigenlijk gaan er veel meer mensen naar de psycholoog of de psychiater dan je zou denken. Het aantal mensen die last hebben van bijvoorbeeld depressie neemt ook toe. Er zijn dus steeds meer en meer mensen die nood hebben aan hulpverlening. Zelfs bij psychologen wordt het aangeraden om het eerste jaar dat ze psycholoog zijn om zelf naar de psycholoog te gaan. Wil dit dan zeggen dat psychologen vaak zelf een probleem hebben? Nee, maar het wil zeggen dat ze plots overladen worden met emoties doordat ze hulp verlenen, dat het soms goed is om zelf ook eens over die emoties te praten. Hiermee ontkrachten we ook meteen de mythe dat iedereen die naar een psycholoog gaat, een erg probleem moet hebben.

De eerste stap naar een hulpverlening? Online therapie

Dit is misschien moeilijk om te geloven, maar niet enkel ‘de gewone mens’ heeft moeite met de eerste stappen naar een hulpverlening. Zelfs psychologen, als ze dan het eerste jaar een psycholoog moeten zoeken, vinden het moeilijk om naar een psycholoog of andere vorm van hulpverlening te stappen. Mijn kwartier ontwikkelde een online programma om de stap naar een hulpverlening kleiner te maken. Het programma is geïnspireerd op psychologische technieken, die je dagelijks een kwartier kan volgen.

De eerste stap naar een hulpverlening? Doe de stresstest!

Om te ontdekken of er bij jou sprake kan zijn van depressie, stress en/ of angst, kan je hier de gratis stresstest doen, die je meteen na afloop jouw scores vertelt.