ADHD is een ontwikkelingsstoornis dat meestal wordt vastgesteld in de kindertijd of tijdens de adolescentie. Gedurende de ontwikkeling, kan ADHD verschillende nieuwe uitingsvormen aannemen. Als je als volwassenen ADHD hebt, zal je het bijvoorbeeld niet moeilijk hebben met stil zitten in de klas of met het concentreren op je huiswerk. Er is veel gekend over ADHD in de kindertijd of tijdens de schooltijd, maar wat gebeurt er nu met ADHD bij volwassenen? Hoe gaat zich dat uiten? In dit artikel geven we de symptomen van ADHD en plaatsen we ze in de volwassenheid. Verder geven we aan wat mogelijke behandelingen voor ADHD bij volwassenen zijn.

ADHD bij volwassenen: symptomen

ADHD heeft 3 hoofdkenmerken: hyperactiviteit, problemen met aandacht en impulsief gedrag. We beginnen met de hyperactiviteit. ADHD wordt gekenmerkt door hyperactiviteit, wat wil zeggen dat mensen die ADHD hebben het moeilijk hebben met stilzitten. Ze doen graag fysieke dingen, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Vaak ga je dan ook zien dat deze kinderen, naarmate ze ouder worden kiezen voor een richting waar ze fysiek kunnen bezig zijn. Mensen met ADHD in de volwassenheid hebben daarom ook vaak beroepen waarbij ze fysiek kunnen bezig zijn. Denk hier aan loodgieter, elektricien. Voor veel mensen die ADHD hebben is het niet aangenaam om de hele dag op een bureau te zitten en weinig beweging te hebben. Daarom kiezen ze vaak een beroep waarbij ze kunnen bezig zijn met hun handen en wat kunnen rondlopen.  Het volgende kenmerk van ADHD is problemen met aandacht. Dit blijft ongeveer hetzelfde bij ADHD in de volwassenheid. Mensen met ADHD hebben het moeilijk om zich lange tijd op hetzelfde te concentreren. Daardoor verkiezen ze vaak een job met afwisseling, zodat ze niet dagen aan hetzelfde dienen bezig te zijn. Vaak zitten volwassenen met ADHD ook niet urenlang aan hetzelfde bezig in hun vrije tijd. Ze zijn erg actief en lopen van hier naar ginder. Als derde kenmerk bij ADHD, hebben we impulsief gedrag. Bij kinderen komt dit vaak voor onder de vorm dat ze de klas storen of ze meteen de beloning willen. Dit is anders bij ADHD bij volwassenen. Het impulsief gedrag bij volwassen mindert naarmate ze ouder worden, maar soms zal je hier nog enkele kenmerken van tegenkomen. Impulsief gedrag kan bijvoorbeeld voorkomen door roekeloos rijgedrag, woede-uitbarstingen of snel wisselende relaties.

ADHD bij volwassenen: behandeling

Stress kan symptomen bij ADHD bij volwassenen verergeren. Voor hen is het belangrijk om zo weinig mogelijk stress te ervaren, zodat ze op een rustigere manier met hun symptomen kunnen omgaan. Stress zorgt namelijk voor nog meer hyperactiviteit, nog meer problemen met aandacht en vaak ook voor impulsiever gedrag. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat mensen kan helpen in het aanpakken van stress, zodat hun symptomen kunnen verminderen.

ADHD bij volwassenen: doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate jij stress ervaart, doe dan de gratis online stresstest! Het duurt een 5-tal minuten, waarna je meteen jouw persoonlijke scores krijgt!