Het is nuttig risicofactoren van stress te herkennen. Op die manier kan je stress tijdig bij jezelf herkennen en ingrijpen wanneer nodig. Het is niet altijd even gemakkelijk stress of overmatige stress te herkennen. Voor je het weet, is de stress vergevorderd en heb je misschien last van burn-out symptomen. Het herkennen van risicofactoren stress kan je dus helpen jezelf en je geest gezond te houden.
Risicofactoren stress kunnen verschillende soorten elementen betreffen. Zo kan het gaan over de reactie die jij vertoont op stressvolle situaties, of situaties die sterke negatieve constructen oproepen. We hebben de risicofactoren van stress bijgevolg opgedeeld in situaties, omgeving en persoonlijkheid. We vertrekken ook hier weer vanuit het idee dat overmatige stress doorgaans wordt veroorzaakt door een stressvolle situatie en jouw reactie op deze situatie.
Situaties als risicofactoren stress
Er zijn bepaalde situaties die kunnen dienen als risicofactoren stress. Zo kan bijvoorbeeld een plotse verhoging van de werklast een situatie zijn die stress kan uitlokken. Het hoeft dus niet per se te gaan over ingrijpende gebeurtenissen. Situaties die risicofactoren van stress inhouden, kunnen zelfs dagelijkse frustraties zijn. Bijvoorbeeld een collega die steeds kwetsende opmerkingen maakt. Het kan zijn dat je frustratie omtrent deze situatie opstapelt en dat één dag de emmer overloopt.
Overmatige stress wordt vaak niet op een aantal dagen gevormd. Het gaat vaak over langere periodes, waarin je geconfronteerd wordt met situaties die stress uitlokken. Hier is het dus nuttig om een reactie te kiezen die voor jou stress kan reduceren. Vaak weten mensen niet goed wat deze reactie nu precies inhoudt of zorgt de stress ervoor dat ze gaan piekeren. Het is dus nuttig te weten welke situaties voor jou risicofactoren stress kunnen zijn.
Persoonlijkheid als risicofactoren stress
Persoonlijkheid is een factor die een grote invloed kan hebben op risicofactoren van stress. Zoals eerder vermeld, wordt overmatige stress doorgaans getriggerd door een combinatie van een stressvolle situatie en je reactie hierop. Je reactie hierop wordt grotendeels bepaald door je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid omvat je ervaringen, je gedachten en gevoelens en je waarden en normen. Al deze factoren hebben dus een grote invloed op hoe je omgaat met bepaalde situaties. Niet iedereen zal namelijk hetzelfde reageren op dezelfde situatie.
Mensen die bijvoorbeeld moeilijker hun gedachtes kunnen ordenen hebben een hogere kans te gaan piekeren, wat valt onder risicofactoren van stress. Daarnaast bemerken we dat mensen die gepassioneerd zijn door hun werk of zich vaak erg inzetten voor andere mensen een hogere kans hebben op het ontwikkelen van een burn-out dan mensen die dit niet doen. Ook perfectionisten dragen meer risicofactoren van stress met zich mee. Deze mensen hebben moeite met 'nee' zeggen en belanden daardoor vaak in situaties, waarin ze overstelpt worden door werk.
Kan je persoonlijkheid je ook helpen?
Als je persoonlijkheid risicofactoren stress inhoudt, wil dit ook zeggen dat het je kan beschermen. Je persoonlijkheid kan je inderdaad beschermen of helpen beter te reageren op stressvolle situaties. Zo hebben mensen die optimistisch door het leven gaan een kleinere kans op het ervaren van stress dan mensen die pessimistischer zijn. Ook humor is een belangrijke factor die risicofactoren stress kan aanpakken.
Je omgeving als risicofactoren stress
Naast stressvolle situaties en hoe jij hierop reageert, speelt ook je omgeving een belangrijke rol. Als je bijvoorbeeld na een lange dag werk een goed gesprek met je partner kan hebben, om zo alles even te ventileren, verkleint dit je kans op risicofactoren stress. Er zijn namelijk elementen die stress contrabalanceren, zoals een goed sociaal leven. Dingen waar jij geluk uit haalt kunnen je helpen in je gevecht tegen risicofactoren stress. Als deze positieve elementen in evenwicht zijn met eventuele druk die je ervaart, is de kans kleiner dat je stress en dus bijgevolg risicofactoren van stress zal ervaren.
Wil je weten of jouw weegschaal in balans is? Of er sprake kan zijn van een overmatig stressniveau en risicofactoren van stress? Doe dan hier gratis onze online stress test!