Gevolgen stress kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het ene al wat extremer dan het andere. Het hangt doorgaans af van het niveau van stress dat je ervaart en hoe lang deze stress al aanhoudt, om te weten wat de gevolgen van stress kunnen zijn. Tevens zijn de symptomen die je ervaart een nuttige indicatie waarop je kan verder gaan.
Als de stress zich opstapelt en gedurende lange tijd aanhoudt, is de kans groot dat de symptomen van stress erger worden en overgaan in een ander mentaal probleem. Niet alle vormen van stress geven dezelfde gevolgen, daarom is het nuttig verder op zoek te gaan naar de symptomen.
Gevolgen stress aanpakken: een eerste stap is gezet!
Een eerste stap in de goede richtig heb je reeds gezet. Het opzoeken van informatie is vaak een eerste stap die je kan helpen in het aanpakken van gevolgen stress. Tevens kan dit je helpen gevolgen van stress te voorkomen.
Omdat gevolgen van stress zoveel verschil kunnen inhouden, geven we hier enkele van de meest bekende gevolgen van stress, zodat je reeds kan zien wat er kan gebeuren als je stress de vrije loop laat gaan gedurende lange tijd.
Je bent jezelf niet meer
Veel mensen hoor ik zeggen: 'Ik ben al een tijdje mezelf niet meer'. Onder gevolgen stress valt namelijk dat je het gevoel hebt gevangen te zijn, waardoor je soms dingen kan doen die niet helemaal aansluiten bij je persoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld vroeger een rustig persoon was, kan het zijn dat je snel gefrustreerd geraakt, doordat de stress het beste van je vraagt. Hieronder kan je een getuigenis lezen van een moeder, die merkte dat ze zichzelf verloren was door de stress.
Ik vond het vreselijk. Het is niet gemakkelijk om werk te vinden en vaak laten ze je werk doen voor 2 à 3 personen. Ik wist niet meer wat ik eraan kon veranderen. Mijn werk stresseerde me zo, maar ik wist niet wat ik kon doen om de stress te doen dalen. Ontslag nemen was ook geen optie, want ik had het geld nodig. Ik ben een familievrouw. Ik zie mijn kinderen graag, maar de laatste tijd lijkt onze band steeds slechter te gaan. Ze studeren beide en als ik thuis kom, wil ik dat ze me helpen. Vaak weet ik zelf niet eens waar eerst aan te beginnen, waardoor ik nogal gauw begin te snauwen. Ik ben gewoon op en wil dat iemand anders me helpt. Toch wil ik niet dat zij al het werk doen, want ik ben nu eenmaal hun moeder, ik moet voor hen zorgen. Echter, door het gesnauw, begint het samen koken na een aantal minuten al echter in honderd te lopen. Ik zeg hen vaak dat ik dit eigenlijk niet wil, maar het is niet hun taak mij te helpen.
Frustraties kunnen opstapelen en door de toenemende problemen zien mensen vaak geen uitweg meer. Het piekeren stapelt zich op, waardoor men niet meer helder en rustig kan nadenken. Ervaar jij dit? Dan is het nuttig hulp te zoeken. In veel gevallen worden symptomen namelijk erger en is het nuttig even stil te staan bij jezelf en actief op zoek te gaan naar hoe jij deze symptomen kan aanpakken.
Depressie als gevolg van stress?
Bij gevolgen stress hoort ook depressie. Piekeren, frustraties en geheugenproblemen kunnen zich opstapelen, wat na een tijdje depressiesymptomen kan veroorzaken. Doordat je het gevoel hebt gevangen te zijn en je niet weet wat te doen, kan je je na een tijdje somber beginnen voelen. Ook de zin om iets actief te ondernemen, neemt vaak af na langdurige stress. Depressie is spijtig genoeg een vaak voorkomend gevolg van stress dat je kan aanpakken aan de hand van professionele hulp.
Burn-out als gevolg van stress?
Ook burn-out hoort bij de vaak voorkomende gevolgen stress. Na een tijdje raak je opgebrand en in overdrive en komen burn-out symptomen steeds vaker voor. Burn-out ligt dus in het verlengde van stress en komt vaak voor nadat je een tijdje te hard en te intensief hebt gewerkt. Je hebt je geest en lichaam overspannen en daar betaal je nu de prijs voor.
Wat kan ik doen om gevolgen stress aan te pakken?
Naast het herkennen van risicofactoren stress en gevolgen stress, is het nuttig actief op zoek te gaan naar een hulpverlening. In de meeste gevallen verdwijnen symptomen niet zomaar en is het dus nodig ze actief aan te pakken. Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier kan je hierbij helpen. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers gemiddeld 70% minder stress ervaren na 3 weken, waardoor ze dus beetje bij beetje weer zichzelf worden.
Wil je weten wat jouw stressniveau is? Doe dan hier de gratis online stress test!