Suikerziekte is een stofwisselingsziekte, die ook wel diabetes genoemd wordt. Ondanks wat de naam doet vermoeden, wordt suikerziekte niet veroorzaakt door een teveel aan suiker. Het is wel zo dat suiker dik maakt en mensen met overgewicht meer kans hebben op het krijgen van suikerziekte. Maar hier wordt suikerziekte veroorzaakt door een probleem in de stofwisseling en niet door het innemen van suiker. Ondanks suikerziekte een lichamelijke ziekte is, heeft ons psyche ook hier invloed. Stress kan namelijk de symptomen van de ziekte erger maken.

Suikerziekte: de symptomen

Mensen met suikerziekte hebben vaak last van veel drinken en veel plassen. Als de suikerwaarde in je bloed hoger zijn, zal dit maken dat je vaker naar de toilet moet. Ook gewichtsverlies is typerend voor suikerziekte, zeker voor type 1. Je hoeft geen dieet te volgen of extra beweging te krijgen, maar toch val je af. Dit kan een indicatie van suikerziekte zijn. Mensen met suikerziekte voelen zich ook vaak vermoeid en slap. Dit komt doordat de glucose in het bloed niet goed door de cellen kan worden opgenomen. Dit leidt dus tot een vermoeid en slap gevoel. Als het glucoseniveau in het bloed hoog is, kan iemand met suikerziekte ook tintelingen ervaren. Minder voorkomende symptomen van suikerziekte zijn: verlaagde zin in seks (bij mannen), haaruitval, last van de ogen,....

Suikerziekte en stress

Suikerziekte heeft geen oorzaak in het ontstaan van suikerziekte, maar het kan wel dat stress de symptomen van suikerziekte erger maakt. Als je overmatige stress ervaart, kan het namelijk zijn dat je je moe of vermoeid voelt. Als je je dan al moe voelt door de suikerziekte, zal je vermoeidheid des te harder doorwegen. Stress kan ook zorgen dat je meer naar de toilet moet. Als je dan al veel naar de toilet moet door je suikerziekte, zal dit enkel nog maar erger worden met stress. Ook mensen die last hebben van hyperventilatie, hebben vaak een tintelend gevoel in armen of benen. Zoals je net gelezen hebt, kan suikerziekte dit ook veroorzaken. Als je de symptomen van beide dan optelt, wordt het enkel maar erger.

Doordat je symptomen erger worden, zal je vaak ook meer gestresseerd worden, omdat je niet meteen weet waar het vandaan komt. Doordat je meer stress ervaart, zullen je symptomen erger worden. Zoals je ziet, kan je hier spreken van een vicieuze cirkel, waarbij stress de symptomen in stand houdt en de symptomen stress verhogen.

Suikerziekte? behandeling

Suikerziekte wordt niet specifiek behandeld in het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier. Waarmee je het wel kan helpen is het aanpakken van je stress. Doordat je je stressniveau verlaagt, kan het ook zijn dat de ernst van je symptomen mee zakken. Dagelijks krijg je video's, vragen en tips, die je persoonlijk kan toepassen in het verlagen van jouw stressniveau. Onderzoek toont aan dat stress daalt tot 77% na één maand.

Stress bij suikerziekte? gratis stresstest

Naast het online zelfhulpprogramma bieden we je ook een gratis stresstest aan, die je meer zal vertellen over jouw stressniveau. Na het invullen van je test, krijg je een interpretatie van jouw scores en hoe jouw scores er na een maand met het online zelfhulpprogramma zouden uitzien.