Bipolaire stoornis of manische depressie

Bipolaire stoornis of manische depressie, ook wel bipolaire depressie genaamd, is een genetisch overdraagbare aandoening. Dit in tegenstelling tot de gewone 'unipolaire' depressie die meestal geen fundamenteel biologische oorzaak heeft.

Wat is een bipolaire stoornis of manische depressie?

De bipolaire stoornis onderscheidt zich in de eerste plaats van de gewone depressie door haar bipolaire karakter. Bipolair betekent dat je de ene periode erg down en depressief bent, en een andere periode uit je depressie komt en plots heel erg euforisch wordt. Zo euforisch, ook wel manisch genaamd, dat je het risico loopt om onrealistische of gevaarlijke beslissingen te nemen. Vaak zijn de familieleden diegenen die het het eerst opmerken dat er gevaar dreigt. Het meest voorkomende gevaar is van financiële aard. Door het gevoel van euforie in de manische fase denk je dat je alles aankan en je riskeert meer geld uit te geven dan je in realiteit kan spenderen. Als je niet oppast, ga je in het rood en kan je je schulden niet meer afbetalen. Hierdoor kan je dan weer in een depressie afglijden.

Een voorbeeld van bipolaire stoornis of depressie

Op een dag kwam een ondernemer, eigenaar van een eenmanszaak, thuis en vertelde heel enthousiast aan zijn echtgenote dat hij goed nieuws had: hij had bedacht dat zijn bedrijf snel kon groeien en was net naar de verkoper gegaan en had een contract ondertekend om 18 vrachtwagens aan te kopen voor zijn eenmanszaak. De echtgenote was in paniek, want ze besefte dat dit een levenslange schuldenberg tot gevolg zou hebben. En ja, vaak is het zo dat je juridisch niets kan doen wanneer iemand een rechtsgeldige overeenkomst heeft ondertekend. Dit voorbeeld illustreert hoe rampzalig de gevolgen kunnen zijn van de euforische gevoelens tijdens de manische fase van de bipolaire stoornis.

Hoe herken je een bipolaire stoornis of manische depressie?

  • De extreme afwisselingen tussen het zich erg down voelen op het ene moment en het gevoel hebben alles aan te kunnen op het andere moment vormen een hoofdkenmerk van de bipolaire stoornis of depressie.
  • Verder is de aanwezigheid van de ziekte bij genetisch aanverwante familieleden een sterke aanwijzing.
  • Financiële schulden zijn vaak een verborgen symptoom van de bipolaire stoornis of depressie.
  • Tijdens manische periodes te veel dingen beloven die je nadien niet kan waarmaken.
  • Tijdens manische periodes erg laat opblijven en niet kunnen slapen, zelfs het gevoel hebben dat je weinig of geen slaap nodig hebt.
  • Na de manische periodes als een pudding in elkaar stuiken en in een depressie afglijden.

 Antidepressiva? Behandeling of therapie van de bipolaire stoornis

De bipolaire stoornis of manische depressie dient in de allereerste plaats met medicatie behandeld te worden. Je raadpleegt best een psychiater die ervaring heeft met het op punt stellen van de antidepressieve medicatie. Dit is immers echt specialistenwerk. De psychiater zal meestal een combinatie voorschrijven van zowel antidepressiva als Lithium. Het probleem is dat de dosering heel erg nauwkeurig moet opgevolgd worden in het bloed omdat een te lage dosering vaak niet werkt. Een te hoge dosering Lithium is echter giftig is voor ons zenuwstelsel. Het jammere is dat de grens tussen de 'therapeutische dosis' en de 'toxische dosis' heel erg nauw is en dus een nauwgezette opvolging door een specialist vraagt. Gelukkig hebben de meeste mensen met depressie geen echte manische depressie of bipolaire stoornis en zijn er vaak vele andere hulpmiddelen mogelijk, zoals bijvoorbeeld het online zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier'.

Bipolaire stoornis behandelen met het online zelfhulpprogramma?

Kan je een bipolaire stoornis behandelen met het online zelfhulpprogramma? Het antwoord hierop is genuanceerd. Ja, als je je voorgeschreven medicatie juist neemt en je laat opvolgen door je arts of psychiater. Dan kan dit online zelfhulpprogramma een heel goede aanvulling zijn om beter met je moodswings te leren omgaan. We vinden het wel uiterst belangrijk om erop te wijzen dat voor de echte bipolaire stoornis medische begeleiding een noodzaak is.

Gewone depressie behandelen met online zelfhulp?

Voor de vele mensen die wel kleine moodswings hebben maar geen diagnose krijgen van een echte bipolaire depressie, is het zelfhulpprogramma zeker een goede behandeling. Voor hen is vaak geen medicatie nodig en kunnen ze in de meeste gevallen zonder antidepressiva met het programma aan de slag. De meesten hoeven niet te worden opgevolgd door een gespecialiseerd psychiater, maar kunnen de opvolging overleggen met hun huisarts.

Hoe test je nu of je depressief bent?

Leg hier nu de gratis online depressietest af om te zien of je nu depressief bent

Dr. Paul Koeck