Verlatingsangst komt vaak voor in combinatie met andere symptomen van angst. Verlatingsangst kan een probleem op zich zijn, ofwel een symptoom van een groter probleem. Als je lijdt onder verlatingsangst heeft dit vaak te maken met een hechtingsprobleem in je kindertijd. Door onveilige interacties tijdens de kindertijd, kan het zijn dat je verlatingsangst ervaart op latere leeftijd.
Oorzaken van verlatingsangst?
De oorzaken van verlatingsangst zijn uiteenlopend. Zoals reeds beschreven, kan verlatingsangst te maken hebben met een onveilige hechting in de kindertijd. Kinderen, waarvan de ouders wisselend aanwezig/afwezig waren, kunnen problemen ervaren met verlatingsangst. Een onveilige hechting wordt gekenmerkt door emotionele onzekerheid. Je weet nooit wanneer iemand wel of niet beschikbaar is om je op te vangen. Vaak worden onveilige hechtingsrelaties ook gekenmerkt door aantrekken en afstoten.
Als je zulke onzekerheid hebt ervaren tijdens je kindertijd kan het zijn dat je je op latere leeftijd onzeker voelt over je relaties. De gedachte dat iemand je ieder moment kan verlaten speelt voortdurend door je hoofd.
Een andere oorzaak van verlatingsangst is borderline. Borderline heeft namelijk als symptoom het aantrekken en afstoten van mensen. Als je borderline hebt, kan het zijn dat je de ene moment iemand graag hebt en de andere moment een afkeer van deze persoon ervaart. Relaties zijn erg wisselend bij mensen met borderline.
Gevolgen van verlatingsangst?
Als je lijdt onder verlatingsangst, heeft dit waarschijnlijk een grote invloed op je relaties. Mensen met verlatingsangst zijn bovendien geneigd zelf afstand te nemen, uit angst om zelf verlaten te worden. Door mensen weg te duwen, voelen zij zich iets veiliger. Desondanks voelen zij zich niet minder in de steek gelaten.
Mensen met verlatingsangst voelen zich vaak erg alleen en hebben moeite met het onderhouden van relaties. Relaties zijn vaak kort en schommelend.
Hoe herken ik verlatingsangst? Symptomen verlatingsangst
Aan volgende symptomen kan je verlatingsangst herkennen:
- Je bent reeds gedurende een tijdje alleen en onderneemt weinig pogingen om iemand te leren kennen.
- Ondanks je op dates gaat, heb je nooit serieuze relaties.
- Je ervaart een benauwend gevoel als je denkt aan verbintenissen zoals samenwonen.
- Je verkiest vrienden boven een eventuele partner.
- Je hebt moeite met intimiteit.
- Toekomstplannen maken is moeilijk voor jou.
Hoe pak je verlatingsangst aan? Behandeling verlatingsangst
Er zijn verschillende behandelingsvormen die effectief zijn bewezen als het gaat over verlatingsangst. Een laagdrempelige stap naar hulpverlening kan je nemen door online op zoek te gaan naar een behandeling. Door de groeiende technologisering zijn er tegenwoordig therapieën die je online kan volgen. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je van thuis uit helpt angst aan te pakken. Onderzoek wijst uit dat Mijn Kwartier een effectieve behandeling vormt bij angst.
Test op de site tevens je angst door middel van onze gratis angst test. De test duurt een 5-tal minuten en vertelt je meteen wat jouw angstniveau is en wat de gemiddelde hersteltijd is voor angst indien je rood of donkerrood scoort op angst.