Stress. Er wordt steeds meer en meer druk gelegd op leerlingen in alle soorten onderwijzen. Als student ondervind je vaak dat je steeds meer en meer taken moet doen, dat je steeds meer en meer testen krijgt.

Waar stop het? Nu ben je vaak lang aan het studeren en dan komt er nog eens bij. Hoe kan je hier nu mee omgaan?

Veel studenten krijgen hiervan stress. Hun hart gaan sneller slaan, ze vinden geen rust meer en in sommige gevallen kunnen ze ook niet goed meer studeren. Dit kan natuurlijk een grote invloed hebben op je punten of op je rust.

Stress zorgt er namelijk in veel gevallen ook voor dat je niet meer goed kan slapen of dat je niet goed meer in slaap geraakt.

Stress op school? De symptomen van stress?

Lichamelijke symptomen

Als je gestresseerd bent, vind je nog moeilijk rust. Dit zowel in je lichaam als in je hoofd. Stress zal er namelijk voor zorgen dat je hart sneller begint te slaan en dat je spieren opspannen. Dit is niet meteen een relaxerend gevoel.

Psychologische symptomen

Verder kan stress er ook voor zorgen dat je voortdurend denkt aan wat je nog moet doen of dat je gedachten van hier naar ginder gaan. Je begint te piekeren, wat je punten vaak ook niet ten goede komt.

Stress en slaap

Deze gevoelens hebben daarenboven een invloed op je slaap. Je zal beginnen merken dat je niet meer zo goed slaapt en dat je vaak moe bent als je opstaat.

Stress en immuunsysteem

Stress kan er bovendien voor zorgen dat je sneller ziek wordt of dat je sneller begint te huilen. Studenten weten vaak niet hoe ze van stress af geraken of hoe ze eraan moeten beginnen. Stress is belangrijk om aan te pakken, aangezien in veel gevallen de toetsen en taken zich zullen blijven opstapelen als je stress niet aanpakt.

Stress op school? Stress aanpakken!

Om stress op school aan te pakken kan je het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier volgen. Het programma bevat uitleg over hoe je stress krijgt en hoe je het kan aanpakken.

Het programma kan ook gevolg worden door kinderen, mits ze boven de 12 jaar zijn en misschien af en toe hulp krijgen van de ouders om een woordje uitleg te geven.

Stress op school? Doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate jij stress ervaart op school? Doe dan hier de gratis stresstest!