Persbericht

Een kwartier online zelfhulp per dag doet stress na één maand al met 77% dalen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoeksproject "MijnKwartier.be", onder leiding van Dr. Paul Koeck. Bovendien steeg de levenstevredenheid bij de deelnemers aan het gelijknamige online zelfhulpprogramma met 40% na drie weken.

Drie jaar geleden startte de Antwerpse arts Dr. Paul Koeck een wetenschappelijke studie rond de vraag “Hoe kunnen we miljoenen mensen helpen hun stress te verminderen en levensvreugde te vergroten in minder dan één kwartier per dag?” Hij bracht een internationaal team van artsen, psychologen en wetenschappers samen en analyseerde hun meest succesvolle “expertstrategieën” of “best practices” in het genezen van patiënten met stressgebonden aandoeningen zoals stress, angst, depressie, burn-out, hyperventilatie, paniekstoornissen, fobieën en verslavingen.

De efficiëntste en effectiefste interventies en technieken uit de medisch-psychologische wetenschap werden in een softwaremodel gegoten en gedurende drie jaar getest op hun doeltreffendheid in de vorm van het online zelfhulpprogramma www.mijnkwartier.be. Dagelijks werden de resultaten geanalyseerd en de technieken verbeterd en bijgestuurd tot ze een optimaal effect hadden.

Na drie jaar research, heeft Dr. Paul Koeck de eerste resultaten van het onderzoeksproject “MijnKwartier.be” voorgesteld:

Een kwartier online zelfhulp per dag doet je stress gemiddeld met 77% dalen. Na één week hebben de deelnemers aan het online onderzoeksproject een stressdaling van 27%, na twee weken daalt de stress met 37%, na drie weken al met 54% en na vijf weken is de gemiddelde stressdaling al 77%.

Daarenboven bleek dat dagelijks 15 minuten keuzegerichte online zelfhulp volstaat om de levenstevredenheid na drie weken met 42 % te laten stijgen. Na één week was de tevredenheidstijging al 15%.

Keuzegerichte zelfhulp helpt mensen inzicht te verwerven in welke oplossingen voor hen werken en welke niet. Het computerprogramma begeleidt hen in die zelfreflectie waardoor ze betere keuzes maken en zelf de stap zetten naar een gelukkiger leven. Elke week meet het programma je vooruitgang via een objectieve stresstest. Je overwint spanning, depressie en stress vanuit je woonkamer. Slechts een kwartiertje per dag online zelfhulp geeft na één maand al 77% minder stress.

Dr. Paul Koeck is zeer enthousiast over de resultaten: “Wie had durven dromen dat Vlaams onderzoek als eerste ging aantonen dat online zelfhulp de efficiëntie van traditionele psychotherapie evenaart of zelfs overtreft?”

.

Meer informatie voor de pers:

.

Gemiddelde stressafname tijdens deelname aan het zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier'

Gemiddelde wekelijkse stressafname bij deelnemers zelfhulpprogramma Mijn Kwartier

.

Gemiddelde stressdaling bij onze deelnemers t.o.v. hun aanvangsstress

Na 1 week daalt de stress met één vierde of 27% van de aanvangsstress Na 2 weken daalt de stress met meer dan één derde of 37% tot 63% van de start Na 3 weken daalt de stress met meer dan de helft of 54% tot 46% van de start Na 5 weken daalt de stress met meer dan twee derde of 77% tot 23% van de start

.

Stijgende Levenstevredenheid

Stijging levenstevredenheid tijdens zelfhulpprogramma

 

In 1 week verhoogt de gemiddelde levenstevredenheid met 17% tot 117% van de startmeting Na 2 weken verhoogt de levenstevredenheid met een derde of 33% tot 133% van startmeting Na 3 weken verhoogt de gemiddelde levenstevredenheid met 40% tot 140% van de oorspronkelijke

(De nul lijn is de gemiddelde levenstevredenheid bij de aanvang van het programma.)

Deze studie is gebaseerd op de resultaten die deelnemers bereikten door het online zelfhulpprogramma te volgen. Als je meer informatie wil lezen over het online zelfhulpprogramma, klik dan hier.

.

De gratis stresstest

Indien je de gratis stresstest wil doen waarmee we onze resultaten meten en opvolgen, klik dan hier.

Het persbericht als word document

Download het volledig persbericht als worddocument met tekst en alle grafieken.

Lees hier het artikel in de Vlaamse Artsenkrant over deze studie!

Het blad Psyche en Brein volgde het programme gedurende 1 maand en beschrijft hoe hun redacteur het programma ervaart!

TV Interview met Dr. Paul Koeck over online zelfhulp

video

.

Persfoto

Download persfoto in hoge resolutie

Dr Paul Koeck - Onderzoeksproject MijnKwartier.be