Hoe herken ik een burn-out?

Burn-out is soms moeilijk te herkennen. Je hebt zelf niet altijd door wat de symptomen van burn-out bij jezelf zijn. Het is ook moeilijk om jezelf te diagnosticeren. Een getrainde arts of psycholoog kan een burn-out snel herkennen, omdat ze dit dag in dag uit moeten doen. Maar hoe kan je nu zelf weten of er sprake is van een burn-out.

Hoe diagnosticeer ik een burn-out bij mezelf?

Er bestaan verschillende vormen van burn-out. Het is dus niet altijd zo dat mensen met een burn-out dezelfde symptomen hebben. Net zoals depressie heeft burn-out verschillende uitingsvormen. Het is dan niet een andere ziekte, maar gewoon een andere uitingsvorm:

Burn-out? De psychische burn-out

Als je een burn-out hebt, zal je merken dat je moeite hebt met je aandacht ergens bij te houden of iets te onthouden. Zo kan het voorvallen dat je vergeet naar de winkel te gaan en je je dit herinnert als je al thuis bent. Daarnaast zal je merken dat je vaak somber bent en soms ook huilbuien kan ervaren. Doordat je aandacht en geheugen afzwakken, krijg je niet meer hetzelfde werk gedaan als daarvoor en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je stress krijgt en somber wordt.

Burn-out? De fysische burn-out

Als je een burn-out hebt, zal je merken dat je vaak erg moe bent. Je geraakt steeds moeilijker in slaap of slaapt niet meer zo lang door als vroeger. Je bent altijd moe en hoopt de dag erna meer slaap te krijgen.

Burn-out? De sociale burn-out

Ook je sociaal leven zal lijden onder je burn-out. Je zal merken dat je minder energie hebt om dingen te gaan doen, omdat je zo moe bent. Langzaam zal je vaak ook hobby's verwaarlozen en er niet langer naartoe gaan. Soms kan het ook zijn dat door de stress je anderen begint af te snauwen.

Online zelfhulpprogramma tegen burn-out.

Volgens een onderzoek in de Artsenkrant, helpt het programma van Mijn Kwartier je burn-out te doen dalen met 40% na het volgen van één maand. Online zelfhulp wordt steeds meer gebruikt als behandeling dezer tijd en kan ook een aanvulling vormen op therapie.

Heb ik een burn-out? Doe de burn-outtest

Als je wil weten of je een burn-out hebt of een kans op burn-out, doe dan hier de gratis online burn-outtest. Deze duurt slechts enkele minuten. Later kan je hem ook gebruiken om jouw vooruitgang te meten.