Zelfvertrouwen is aantrekkelijk en tegelijkertijd moeilijk. Durf je die gewaagde outfit zelf kiezen? Durf je zelf op iemand van het andere geslacht afstappen? Vaak lijken mensen zelfvertrouwen te hebben, maar zijn ze 'diep down' erg onzeker over zichzelf. Bovendien is het niet gemakkelijk anders te zijn in een cultuur, die je looft omdat je confirmeert en opgaat in het publiek.

Waarom is het moeilijk om zelfvertrouwen op te bouwen?

Er bestaan miljoenen redenen waarom de meerderheid (lees bijna iedereen) van de bevolking een laag zelfbeeld heeft. Ten eerste: onze westerse cultuur wordt gedefinieerd door competitie. We moeten de beste zijn. Tegelijkertijd is er altijd wel iemand die slimmer is, dunner is, knapper is, harder werkt,.... Door deze voortdurende vergelijking maakt het moeilijk tevreden te zijn met de beste versie van onszelf.

Bovendien vraagt het veel lef anders te zijn dan bijvoorbeeld je collega's, klasgenoten,.... Dit kan zich uiten in het hebben van andere interesses, een andere kledingstijl, een andere denkwijze,.... Voornamelijk de puberteit is een periode waar adolescenten erbij willen horen. Dit gebeurt voornamelijk door de meerderheid te volgen en tegelijkertijd je eigen identiteit te ontwikkelen. Voor sommige mensen kan dit als moeilijk ervaren worden, omdat ze frequent het gevoel hebben er niet bij te horen, wat zich vaak vertaald in een lager zelfbeeld.

Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt in het ontdekken wat jou gelukkig maakt en je helpt bij het vormen van gewoontes die je helpen bij het creëren van dit geluk. Dankzij oplossingsgerichte technieken helpt het je ontdekken wat werkt voor jou, je doelen bepalen en negatieve gewoontes herkennen en schrappen uit je leven.

Leer vandaag nog hoe jij een gelukkiger leven kan leiden dankzij het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier.

Doe de gratis zelftest!

Wil je graag weten in welke mate jij tevreden bent over je leven? Doe dan hier de gratis zelftest van Mijn kwartier!