Heb je het gevoel dat je de laatste tijd vermoeid bent? Dat je maar niet uitgerust geraakt en teveel stress ervaart? Het kan wel eens zijn dat je overspannen bent. Vaak zeggen mensen dat ze overspannen zijn of teveel hooi op hun vork hebben genomen, maar wat houdt het nu precies in en belangrijk, waar kan het toe leiden? Lees hier dus meer over de symptomen van overspannenheid en waar het toe kan leiden.

Overspannen? Symptomen van overspannenheid

Als je overspannen bent, ervaar je doorgaans veel stress. Overspannen wil namelijk zeggen dat je te ver bent gegaan, dat je meer hebt gedaan dan je lichaam en geest aan kon en dat het je nu duidelijk maakt dat je te ver bent gegaan. Je bent vaak moe als je overspannen bent en verder kan het zijn dat je vaak dingen vergeet. Stress en vermoeidheid kunnen er namelijk voor zorgen dat je problemen krijgt met je geheugen en dat je zelfs problemen krijgt met je aandacht. Je zal dan merken dat je niet zo lang meer je aandacht ergens kan bijhouden of dat je nogal snel afgeleid bent. Zoals je merkt, kan het zijn dat na een tijdje dit overspannen gevoel erger wordt. Zoals andere mentale ziektes, is overspannenheid iets dat vaak niet weggaat, zonder dat je er actief iets aan doet. Na een tijdje kan overspannenheid leiden tot depressie, een burn-out of hevige stress. Je zal merken dat de symptomen van overspannenheid opstapelen en dat je na een tijdje ook nieuwe symptomen zal ervaren, zoals somberheid of extra vermoeidheid.

Overspannen? Hoe behandel ik overspannenheid?

Als je de symptomen van overspannenheid wil aanpakken, kan dit aan de hand van het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Het programma begeleidt je namelijk in het afnemen van stress en het zoeken naar eigen krachtbronnen, die je kunnen helpen om stress en een overspannen gevoel in de toekomst te vermijden.

Overspannen? Doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate je overspannen bent of symptomen van overspannenheid ervaart, doe dan hier de gratis online stresstest!