Faalangst lijkt de laatste jaren meer en meer aan terrein te winnen. Faalangst is een vorm van angst, waarbij je bang bent om te falen. Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende vormen van faalangst bestaan. Niet iedereen die faalangst heeft, is angstig om schoolse taken te falen. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook een soort faalangst waarbij men bang is motorieke taken niet goed uit te voeren.

Tips bij faalangst zijn voor deze mensen dus zeer welkom. Meestal vind je tips bij faalangst in een behandeling bij bijvoorbeeld:

  • Een psycholoog
  • Een training op school
  • In begeleiding via het CLB

Tips bij faalangst zijn dus vaak moeilijk terug te vinden op het internet. In dit artikel willen we je enkele laagdrempelige tips bij faalangst meegeven, die je kunnen helpen de eerste stappen te zetten om faalangst aan te pakken.

Tips bij faalangst? Pak je zelfvertrouwen aan!

Je zelfvertrouwen aanpakken hoort bij één van de beste tips bij faalangst. Mensen met faalangst ervaren namelijk vaak faalangst, omdat ze twijfelen of niet geloven in eigen capaciteiten. Je denkt voortdurend dat je gaat falen en die angst neemt dan de situatie over. Je kan faalangst dus aanpakken door je zelfvertrouwen op te krikken. Hiervoor kan je bepaalde programma's volgen. Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier kan je hier bijvoorbeeld in begeleiden. Het helpt je opnieuw geloven in eigen capaciteiten en dus faalangst aanpakken bij de oorzaak.

Tips bij faalangst? Verminder de druk!

De druk, die je ervaart, verminderen is ook één van de tips bij faalangst, die zich focust op het aanpakken van de oorzaak van faalangst. Als je faalangst ervaart, ervaar je vaak ook een enorme druk op je schouders. Je moet presteren, je moet slagen;... Kortom de druk om te slagen is zo hoog, dat deze angst kan uitlokken. Ook hier kan het online programma je helpen. Het is namelijk nuttig om de druk, die je ervaart, op een andere manier te benaderen, zodat je deze druk kan loslaten om je eigen prestaties te verhogen.

Tips bij faalangst? Doe de angst test!

Wil je graag weten of je eventueel symptomen van faalangst ervaart? Dan kan je hier de gratis angst test doen. Deze test vertelt je welke angst symptomen jij eventueel ervaart en kan je helpen in het selecteren van een gepaste hulpverlening.