Als leerkracht heb je soms de taak om aan ouders te vragen om zich meer te engageren in het schoolwerk van hun kind of je hebt het gevoel dat het kind meer engagement kan gebruiken. Maar hoe zeg je dit nu tegen de ouders? Het is nooit leuk om zulk gesprek te moeten voeren, maar als je als leerkracht inschat dat het nodig is, zal je het gesprek toch dienen aan te gaan. Om je te helpen in de zoektocht naar de juiste woorden of je te helpen in de juiste aanpak vinden, zullen we je helpen door enkele simpele basisregels van communicatie op te sommen.

Engageren van ouders? Enkele communicatietechnieken

Als je in een moeilijk gesprek verzeild geraakt of je dient iets vervelend te zeggen tegen iemand, kan je bepaalde technieken gebruiken. Als je tegen ouders wil zeggen dat je graag wil dat ze zich meer engageren in het schoolwerk van hun kind, valt dit onder het geven van kritiek of feedback. Als je één van beide doet is het belangrijk, ondanks dat je het nodig vindt om de boodschap over te brengen, rekening te houden met de mening van de andere partij of wat de andere partij zegt. Het is namelijk ook niet gemakkelijk om zulke boodschap te horen te krijgen. Dit wil niet zeggen dat je jouw boodschap niet mag overbrengen, maar dit wil zeggen dat je best de boodschap overbrengt met ruimte voor de mening van de ander. Verder is het nuttig om je boodschap assertief over te brengen. Dit wil zeggen dat je duidelijk laat blijken wat je mening is, maar dat je dit niet op een agressieve manier doet.

Engageren van ouders? Aanleren van deze technieken

Mijn Kwartier ontwikkelde een online programma, dat leerkrachten helpt bij het aanpakken van stress, dat een grote invloed kan hebben op je communicatietechnieken. Zeker als je iemand een moeilijke boodschap wil overbrengen. Leer dankzij Mijn Kwartier hoe je jouw innerlijke rust kan bewaren tijdens een gesprek en het beste in jezelf boven te halen om zo je gesprekken vlotter te laten verlopen.

Engageren van ouders? Doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate jij stress ervaart door lastige situaties in je leven of moeilijke periodes, doe dan hier de gratis stresstest, die je zal vertellen welke symptomen van stress jij ervaart!