Herken je een patroon in je angst? Ervaar je paniek en begin je hierbij soms te hyperventileren? Als je het gevoel hebt dat je angstig wordt van bepaalde situaties en daar heftig op reageert, kan het zijn dat je een paniekaanval hebt. Een paniekaanval heeft verschillende symptomen. Het wil dus niet zeggen als je angstig bent, dat je sowieso een paniekaanval hebt. In dit artikel beschrijven we de symptomen van een paniekaanval en zullen we ook mogelijke behandelingsvormen opsommen. Hier kan je dus ontdekken wat je kan doen om jouw paniekaanval aan te pakken en weer controle te krijgen over je angst.

Paniekaanval: symptomen

Een paniekaanval kan aanzien worden als een hevige reactie op angst. Je zal ook merken dat sommige symptomen van een paniekaanval overeenkomen met angst, maar dan heftiger. Als je een paniekaanval hebt dan heb je een sterk gevoel van rusteloosheid in je lichaam. Je zal merken dat je spieren opspannen en dat je ademhaling sneller zal gaan, omdat je hart ook sneller zal beginnen slaan. Je lichaam ervaart namelijk angst en wil zich voorbereiden om te reageren op het gevaar. Als deze angst heel hevig is of zich opstapelt, kan het dan zijn dat je een paniekaanval krijgt. Verder zal je ook licht worden in je hoofd en kan het zijn dat je begint te duizelen. Verder kan het ook zijn dat je begint te hyperventileren en daardoor flauwvalt, of enkel flauwvalt zonder ervoor te hyperventileren. Je hersenen krijgen namelijk niet voldoende zuurstof door de paniekaanval en dat kan ervoor zorgen dat je begint te duizelen of flauw valt. Daarnaast is het niet alleen je lichaam dat reageert op de angst, maar ook je geest zal in overdrive gaan. Je zal merken dat je jezelf maar niet rustig krijgt en dat je je gedachten heel moeilijk kan kalmeren. Door wat er gebeurt, kan je ook het gevoel hebben dat je de controle hebt verloren en dat je als een soort toeschouwer aan het kijken bent naar wat er met je lichaam aan het gebeuren is.

Paniekaanval: behandeling

Wat kan je  nu doen om paniekaanvallen in de toekomst te vermijden of te verminderen? Je wil dit gevoel niet langer hebben, maar weet niet hoe je het moet aanpakken? Je kan het online programma van Mijn Kwartier volgen, om jouw angst aan te pakken en de controle over je angst en je lichaam terug te winnen. Mijn Kwartier is een online programma, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, dat je dagelijks kan volgen, om jouw angst aan te pakken. Je zal merken dat je paniekaanvallen minder zullen voorkomen, maar dat ook je angst aangepakt kan worden, als je je inzet het programma dagelijks te volgen.

Paniekaanval: doe de angsttest

Wil je weten of jij angstig bent? Heeft je angst soms een invloed op andere delen van je leven? Je kan hier altijd de gratis online angsttest afleggen, om te kijken wat jouw angstniveau is.