Antidepressiva wordt steeds meer en meer voorgeschreven. In bepaalde gevallen kan antidepressiva ervoor zorgen dat je sneller en langduriger geneest van je depressie of soms andere mentale ziektes. Maar in veel gevallen helpt antidepressiva niet echt. Hoe weet je nu of antidepressiva voor jou werk of niet? In dit artikel beschrijven we de voorwaarden dat antidepressiva een bijdrage kan leveren aan jouw behandeling en wat mogelijk alternatieven zijn om je depressie te behandelen.

Antidepressiva? Wanneer werkt het en wanneer niet?

Antidepressiva is heel nuttig in het aanpakken van genetische vormen van depressie of hardnekkige vormen van depressie. Dit wil zeggen dat antidepressiva een nuttige bijdrage kan vormen bij depressies, die ontstaan zijn door een natuurlijke aanleg voor het ontwikkelen van depressies , of bij het behandelen van depressies die jaren aanhouden en blijven terugkomen.

Antidepressiva is in veel gevallen overbodig als het gaat om depressies die ontstaan zijn door een negatieve gebeurtenis of lichte tot matige depressies. Als de depressie ontstaan is door bijvoorbeeld een trauma, scheiding, verlies van werk,… is het in veel gevallen nuttiger om je depressieve gevoelens aan te pakken door midden van therapie dan door middel van medicatie. Het probleem is ontstaan door een situatie, dan is het ook het beste dat je het probleem oplost door de situatie aan te pakken en niet door medicatie. Lichte en matige depressies zijn in veel gevallen ook beter te behandelen door therapie dan medicatie.

Antidepressiva? Online zelfhulp!

Naast de traditionele vormen van hulpverlening, ontwikkelde mijn kwartier een online zelfhulpprogramma, geïnspireerd op de technieken van de traditionele hulpverlening, om mensen de mogelijkheid te bieden om dagelijks aan hun depressie te werken. Het programma begeleidt je dagelijks 15 minuten om zo je depressie aan te pakken.

Antidepressiva? Doe de depressietest!

Om te weten in welke mate er sprake kan zijn van een depressie bij jou , kan je de gratis depressietest doen!