Vermoeidheid is een symptoom dat vaak voorkomt. Zo kan het een symptoom zijn dat voorkomt bij stress, depressie en burn-out. Zelfs bij angsten kan je je vermoeid voelen. De dagelijkse stress stapelt op en we voelen ons steeds vermoeider. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld moeite hebt met doorslapen, of dat je niet in het slaap geraakt,.... Vermoeidheid kan op zijn beurt dan weer andere symptomen teweeg brengen of versterken. Lees er hier meer over!
Vermoeidheid: fysiek herstel
Slaap heeft verschillende functies en één van die functies is het herstellen van je lichaam. Dit gebeurt voornamelijk in de 4de fase van slaap, de diepe slaap. Als je voldoende diepe slaap hebt gehad, zal je je bij het opstaan verkwikt voelen en klaar om de dag te beginnen.
Stress heeft een invloed op de slaapcyclus. Het kan niet enkel interfereren met de hoeveelheid slaap die we krijgen maar ook de kwaliteit van de slaap. Stress kan tot het gevolg hebben dat we minder diep slaap en dus minder diepe slaap krijgen. Dit zal vermoeidheid teweeg brengen.
Vermoeidheid: psychisch herstel
Niet enkel wordt onze fysieke staat herstel tijdens slaap, maar ook onze psychische staat. Er komt in een dag namelijk veel op ons af en het is de taak van slaap om dat te organiseren en te verwerken. Het psychische herstel gebeurt voornamelijk tijdens de REM-slaap. In deze fase zullen er verbanden gelegd worden tussen dingen, die die dag gebeurd zijn, en worden je gedachten georganiseerd. Daarom zeggen mensen vaak: "Slaap er een nachtje over". Doordat er nieuwe verbindingen ontstaan, kan het zijn dat je sneller op oplossingen komt.
Je kan het hier ook al raden, door stress krijgen we niet enkel minder slaap, maar wordt de kwaliteit van onze slaap ook minder. We zullen ons daarom minder psychisch verkwikt voelen en de springplank voor piekergedachten is gemaakt. Bij piekeren wordt namelijk ook de oplossingsfase overgeslagen. Doordat we onze REM-slaap minder of niet meer krijgen, wordt het dus heel moeilijk om tot oplossingen te komen.
Vermoeidheid: gevolgen
Vermoeidheid kan naast geen lichamelijk en psychisch herstel ook andere gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat je door je vermoeidheid geheugenproblemen krijgt of je aandacht minder lang kan focussen. Verder, zoals eerder beschreven, kan het zijn dat je begint te piekeren, wat op zich tot meer stress zal leiden. Vermoeidheid kan ook je lichamelijk en psychisch immuunsysteem aantasten. Zo kan het zijn dat je sneller ziek wordt, maar ook dat je minder kan verdragen en meer sombere periodes ervaart.
Vermoeidheid: behandeling
Er bestaan weinig tot geen behandelingen, die zich enkel focussen op vermoeidheid. Wat sommige behandelingen wel doen is het aanpakken van deze vermoeidheid in kader van een groter geheel. Vermoeidheid staat namelijk bijna nooit alleen. Zo kan stress een grote invloed hebben. In dat geval is het nuttig om ook je stress aan te pakken.
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je kan helpen om je vermoeidheid te minimaliseren of zelfs weg te werken, zodat je dagelijks verkwikt wakker wordt. Het geeft je namelijk vragen en video's, die je kunnen doen ontdekken wat voor jou wel werkt om vervolgens de vicieuze cirkel van vermoeidheid te doorbreken.
Vermoeidheid: de gratis zelftest
Naast het online programma, biedt Mijn Kwartier je ook een gratis stresstest aan, die je stress, angst en depressiviteit meet.