Iedereen ervaart wel eens pijn. Maar het wordt vervelend als pijn ervoor gaat zorgen dat dagdagelijkse dingen niet meer of niet goed meer lukken. Ook kan het heel vervelend zijn als een bepaalde pijn maar blijft aanhouden. Dit kan na een tijdje op je gemoed beginnen werken. Dit artikel vertelt wat mogelijke oorzaken van pijn kunnen zijn en hoe je ze kan aanpakken. Verder vertelt het je ook iets over mogelijkse gevolgen van pijn.

Pijn: oorzaken

Afhankelijk van je medische voorgeschiedenis of waar de pijn zich bevindt, kan de oorzaak verschillend zijn. Wat wel een handige opmerking kan zijn is dat pijn veroorzaakt kan worden door zowel iets lichamelijks als iets psychologisch. Het kan zijn dat er iets, een bepaalde stofwisseling bijvoorbeeld,  in je lichaam ervoor zorgt dat pijn ontstaat. Maar soms kan het ook zijn dat iets psychologisch een lichamelijke reactie uitlokt, denk hier bijvoorbeeld aan stress. Het kan zijn dat je zoveel stress hebt, dat je na een tijdje nekpijn hebt. In dat geval is het nuttig om een behandeling te kiezen die op de psychologische oorzaken inwerkt, waardoor de pijn na een tijdje mee zal verdwijnen.

Pijn: mogelijke gevolgen

We hebben net gezegd dat pijn veroorzaakt kan worden door psychologische oorzaken. Het zou ook echter andersom kunnen. Dat lichamelijke pijn ervoor zorgt dat je psychologische pijn ervaart. Er zijn veel mensen die chronische pijn hebben en na een tijdje depressief worden. De pijn kan namelijk een grote invloed hebben op je gemoed. Maar naast depressie kan het ook zijn dat pijn stress veroorzaakt. Je kan je zorgen maken over je pijn, waardoor je vaak nog meer pijn en stress krijgt. Daarenboven kan pijn ook leiden tot angst. Je kan zo angstig zijn voor de pijn dat je bepaalde dingen gaat vermijden. Je weigert op bepaalde dingen nog te doen.

Pijn: behandeling

Zoals eerder vermeld, kan je best je psychologische oorzaken aanpakken als zij de oorzaak zijn van pijn. Na een tijdje zal de pijn dan ook afnemen. Ook is het belangrijk om de eventuele gevolgen van je pijn aan te pakken. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat ontwikkeld is om je te begeleiden in het behandelen van stress, depressie en angst.

Pijn: doe de depressietest!

Om na te gaan of stress, depressie en angst een invloed hebben op je pijn of om na te gaan of er psychologische gevolgen aan je pijn zijn, kan je altijd de gratis depressietest invullen!